- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija radi na predaji zamrznute ruske imovine Ukrajini

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLZastave Ukrajine i Evropske unije ispred predstavništva EU u Berlinu
Zastave Ukrajine i Evropske unije ispred predstavništva EU u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Evropska komisija priprema pravni okvir za prenos zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavila je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen govoreći u Evropskom parlamentu.
„Evropska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir kako bi zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bila predata za potrebe obnove Ukrajine“, objasnila je ona.
Fon der Lajenova je dodala da zemlje Evropske unije neće čekati završetak sukoba u Ukrajini, a EU će zajedno sa zemljama G7 održati ekspertsku konferenciju o sudbini ruske imovine.
Kako je navela, nakon međunarodne konferencije u Luganu o obnovi Ukrajine, na kojoj je više od 40 zemalja izrazilo želju da tome doprinese, potrebno je pristupiti konkretnoj implementaciji tamo zacrtanih planova.
„Sada to moramo da ostvarimo. A za to su nam potrebna najbolja sredstva za obnovu (Ukrajine). Zato ćemo, u dogovoru sa nemačkim predsedništvom G7, sazvati konferenciju na visokom nivou posle leta“, precizirala je ona.
„Obnova će zahtevati ogromne napore. Nikada nismo izvodili operacije ovolikih razmera, tako da ćemo morati da okupimo najsjajnije umove da je pripremimo“, istakla je ona i dodala da ovih dana Evropska unija radi na pomoći Ukrajini.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zapadne zemlje pojačale su sankcioni pritisak na Moskvu nakon početka specijalne operacije. Kremlj je ove restriktivne mere nazvao ekonomskim ratom. Kako je naglasio predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen glavni cilj je pogoršanje života miliona ljudi.
Pored toga što su zamrznute zlatne i devizne rezerve RF u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, zabrane su obuhvatile sve transakcije koje se tiču upravljanja rezervama i aktivima CB, kao i transakcija sa bilo kojim pravnim licima, organizacijama ili organom, koji postupaju u ime ili prema nalogu CB.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala