- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EP izglasao: Gas i nuklearke su „zelena“ energija

Ruda uranijuma - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Poslanici u Evropskom parlamentu odlučili su danas većinom glasova da se nuklearna energija i prirodni gas označe kao „zelena“ energija, što je, kako izveštava Vašington post, pomno praćena odluka koja bi mogla da oblikuje klimatsku politiku u godinama koje dolaze.
U pitanju je klimatski okvir poznat kao „EU taksonomija“ koji ima za cilj da usmeri investicije ka projektima koji su u skladu sa ciljem 27-članog bloka da bude klimatski neutralan do 2050. godine.
U februaru, pre početka sukoba u Ukrajini, Evropska komisija je predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao „prelazne“ zelene investicije u određenim okolnostima, što je izazvalo žestoku polemiku.
Pet meseci kasnije, globalna energetska kriza se intenzivirala pa su evropski zakonodavci odbacili primedbe na predložena pravila i sa 328 glasova „za“ i 278 „protiv“ usvojili predlog EK.
Reakcija kritičara je bila momentalna. U sali se čulo „zviždanje“ kada je pročitan rezultat glasanja u sedištu parlamenta u Strazburu, navodi Vašington post, prenosi Tanjug.
Organizacija aktivista za zaštitu životne sredine Grinpis nazvala je odluku Evropskog parlamenta „prljavom politikom“, prenosi Tanjug.
U središtu debate je bilo pitanje da li se elektrane na gas i nuklearke ikada, pod bilo kojim okolnostima, mogu smatrati održivim ili zelenim izvorima energije.
Nuklerni reaktor u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU predlaže da nuklearna energija i gas nose oznaku „zeleno“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala