- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Amerika sa saveznicima želi da odredi maksimalnu cenu ruske nafte

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici razmatraju mogućnost da utvrde maksimalnu cenu za naftu iz Rusije koja bi se kretala u rasponu od 40 do 60 dolara po barelu, saopštila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore.
Tokom diskusija koje su pokrenute uoči samita G7 u Nemačkoj krajem juna, saveznici razmatraju nekoliko načina da ograniče prihode Rusije od nafte. Istovremeno, oni nastoje da svedu na minimum uticaj takvih mera na ekonomiku svojih zemalja, piše agencija.
Prema rečima izvora, raspon graničnih cena o kojima se razgovara kreće se od onoga što se smatra maksimalnim troškovima proizvodnje u Rusiji i cene ruske nafte pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Kako je precizirano, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena smatra da je ograničenje od 40 dolara prenisko. Cilj je da se smanje prihodi Moskve, ali postoji rizik da će loše realizovane mere dovesti do skoka cena nafte, navodi se u članku.
Cena nafte marke „Brent“ pala je ispod 100 dolara po barelu, prvi put od aprila ove godine.
Zapadne zemlje nastavljaju da razmatraju različite mere kako bi ograničile prihode Rusije od izvoza energenata. Do sada nisu uspele to da učine ni uvođenjem embarga na naftu ni dobrovoljnim odustajanjem stranih kompanija od ruskih energenata.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Bajden obećao Amerikancima: Skupo ćete plaćati benzin - samo da Rusija ne pobedi Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala