- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović: Neću pasti pod uticaj grupice ekstremista u Vladi, glasaće se u petak o Temeljnom ugovoru

© Sputnik / Boban NovovićMandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore glasaće u petak o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, potvrdio je premijer Dritan Abazović i poručio da mu ne pada na pamet da, kako je naveo, padne pod uticaj grupice ekstremista unutar Vlade.
Abazović je kazao da je Crna Gora jedina država na svetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i gde se ministar spoljnih poslova više bavi crkvom nego evropskim integracijama.
„Ono što možemo da završimo sutra, rešićemo sutra. Ne želim više da se bavim Temeljnom ugovorom, niti mi pada na pamet da padam pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade ili grupice onih koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju da vrate državu u devedesete“, rekao je Abazović.
Na pitanje novinara u Tivtu da li postoji većina u Vladi za glasanje o Temeljnom ugovoru, Abazović je odgovorio da je on najliberalniji premijer kojeg je Crna Gora imala i da ne želi da vrši pritisak na bilo kog ministra kako će da se izjasni o bilo kom pitanju.
„Zamolio bih druge ministre da ne pozivaju druge ministre na telefon i vrše pritisak“, rekao je Abazović, dodajući da pri tom, između ostalih, misli i na ministra odbrane Raška Konjevića.
On je poručio da niko ne misli da trikovima može Crnu Goru da odvede od glavnih principa.
„Nije njima do Temeljnog ugovora, nego do Evropola. Ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Evropola“, rekao je Abazović i dodao:
„Oni nisu za to da se potpiše Temeljni ugovor. Oni žele da izbori budu tuča između procrnogorskog i prosrpskog bloka“.
Upitan da li je su tačni navodi da su ga ambasadori EU upozorili da bi zbog Temeljnog ugovora mogla da bude dovedena u pitanje stabilnost vlade, kao i kako komentariše izjavu Mila Đukanovića da bi trebalo uključiti i istoričare, Abazović je kazao da nisu nikoga silili da podrži Vladu.
Prema njegovim rečima, izjava Đukanovića bila je mnogo odgovornija nego izjava Konjevića i Ranka Krivokapića, sa mnogo više državničkog stava.
Abazović je dodao da će temeljni ugovori biti potpisani sa svim verskim zajednicama i da će i one zajednice koje imaju taj ugovor doći sa svojim zahtevima, preneo je portal RTCG.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
REGION
„Da Dritana ne iznenadi doček kad se vrati“: Crna Gora ostaje podeljena oko Temeljnog ugovora sa SPC
Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
REGION
Cetinjani prete blokadom saobraćaja ako vlada potpiše Temeljni ugovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala