- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Žena iz Požarevca zaražena virusom Zapadnog Nila

CC0 / Rixabay / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena (46) iz mesta Nabrđe kod tog grada, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čoveka.
Ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od te pacijentkinje, objavljeno je na sajtu grada Požarevca.
Zbog toga, a i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na području Nabrđa, Štab za vanredne situacije Požarevca doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji tog grada.
Tako će večeras biti sprovedena dezinsekcija na području Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području celog Požarevca.
Inače, virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine i u 90 odsto slučajeva prolazi bez simptoma i znakova bolesti.
Kako se navodi, zaraženi komarci isključivo virus prenose na potomke i na čoveka, a prenos virusa između dve osobe nije moguć kontaktom.
Zato Institut „Batut“ građanima preporučuje da koriste sprejeve protiv komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nose odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje, komotnu, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca — u sumrak i u zoru.
Preporuka je i da se koriste zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, ako je moguće, treba boraviti u klimatizovanim prostorima, izbegavati područja sa velikim brojem insekata, poput šuma i močvara.
Takođe, trebalo bi najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala