- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Upozorenje meteorologa: Stiže nevreme, orkanski vetar, snažno električno pražnjenje

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICNevreme u Beogradu
Nevreme u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
U Srbiji su na snazi upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda zbog ekstremno visokih temperatura i pojave vremenskih nepogoda koje će zahvatiti pojedine delove zemlje, a cela Srbija je u narandžastom meteoalarmu, koji upozorava na to da je vreme opasno.
Meteorolozi i dalje upozoravaju na temperature u većini mesta i do 36 stepeni, ali navode početak kratkotrajnih vremenskih nepogoda, jake pljuskove sa velikom količinom padavina za kratko vreme, jako i olujni vetar sa najvećom verovatnoćom na severu Srbije, zapadu i jugozapadu.
„Danas postoji velika verovatnoća da od sredine dana pa sve kasno uveče nad velikom delom regiona bude snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih vremenskih nepogoda, koji će za kratko vreme donositi i preko 30 milimetara taloga, snažno električno pražnjenje, pojavu olujnog i orkanskog vetra na kratko kao i pojavu grada“, napisao je prognostičar Marko Čubrilo na Fejsbuku.

Upozorenje RHMZ

I Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) na svom zvaničnom sajtu ima dva upozorenja, jedno za veoma toplo vreme - do 36 stepeni, ali i na nevreme:
„Danas u drugom delu dana lokalno su moguće kratkotrajne vremenske nepogode - jak pljusak sa velikom količinom padavina za kratko vreme, grad, jak i olujni vetar, sa najvećom verovatnoćom na severu, zapadu i jugozapadu Srbije“, upozorava RHMZ.
Od srede 6. jula može se očekivati osetni pad temperature, a do tada treba biti na oprezu.

Toplotnom talasu odbrojani sati

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da su toplotnom talasu odbrojani sati, da sledi pogoršanje vremena, uz pljuskove sa grmljavinom, oluje i osveženje, a već sutra nam se vraća sunce, a od petka možemo očekivati jače zahlađenje.
„Sa jugozapada nam i dalje pristiže vrela vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike. Toplotni talas potrajaće u Srbiji još danas. Jučerašnji dan doneo je Srbiji 37 stepeni, Beogradu 35, a u Beogradu je zabeležena još jedna u nizu tropska noć i minimalna temperatura nije se spuštala ispod 23 stepena. I utorak sunčano i veoma toplo, uz slab jugoistočni vetar, a maksimalna temperatura biće od 32 do 38 stepeni, u Beogradu do 36“, kaže Đurić.
Posle podne do severozapadnih i zapadnih, a krajem dana i tokom večeri i do ostalih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, koji će pri prodoru fronta biti prolazno i veoma jak.
„Dotok hladnije vazdušne mase iz oblasti Alpa iznad veoma tople podloge našeg područja, usloviće da atmosfera odreaguje veoma burno, pa će biti uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru“,kaže Đorđe Đurić i dodaje da je najveća šansa za oluje očekuje se u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije i na području Beograda.
Prodor hladnog fronta doneće i priliv svežije vazdušne mase.
Ovaj hladni front vrlo brzo će se premeštati dalje ka istoku, tako da će on u sredu biti istočnije od Srbije, pa se padavine očekuju još tokom jutra i dela prepodneva u istočnim i jugoistočnim predelima Srbije, dok će u ostalim predelima Srbije biti pretežno sunčano, uz pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31 stepen, u Beogradu do 30.

Zahlađenje u četvrtak i petak

U četvrtak će biti sunčano i toplo. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32, u Beogradu do 30 stepeni.
Krajem dana u severozapadnim, a u petak i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje. Prodor hladnog fronta doneće priliv znatno hladnije vazdušne mase, ali i jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 18 na zapadu do 28 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do 20.
U subotu će pod uticajem visinskog ciklona, čiji će se centar nalaziti nad jugom Balkana, u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno i sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se obilnije padavine očekuju na jugu i na istoku Srbije.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICNevreme u Beogradu
Nevreme u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Nevreme u Beogradu
Na severu i severozapadu biće uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 18 na jugoistoku do 25 stepeni na severozapadu Srbije, u Beogradu do 24.
U nedelju na severu i na zapadu Srbije biće sunčano, a na jugu i na istoku umereno oblačno. Maksimalna temperatura od 22 do 26 stepeni, u Beogradu do 27. Tokom vikenda će duvati i umeren do jak severozapadni vetar.
„Prema trenutnim prognozama, tokom većeg dela sledeće sedmice nastaviće se veoma ugodno i prijatno vreme, uz maksimalne temperature ispod 30 stepeni i uz minimalne ispod 20 stepeni. Takva vremenska situacija zadržala bi se do sredine meseca, a otopljenje bi usledilo od 16. jula i tada bi nastupio sledeći toplotni talas, uz veoma visoke temperature“, zaključuje meteorolog, prenosi „Blic“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala