- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ugrijala mjesečina: Vreli dani i vrele noći u Podgorici, pjevaju cvrčci i klime

CC0 / Pixabay / Zgrada
Zgrada - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
U Podgorici već danima traju tropske temperature, pa njeni stanovnici u šali kažu da je ugrijala i mjesečina, a da ih ovih dana ne bude ptice, jer se i one kriju od vrućine, već im cvrkuću klime.
Meteorolog Branko Micev saopštio je da je u noći između 3. i 4. jula najniža temperatura vazduha u Podgorici bila 27,6 stepeni, i to je rekordno najtoplije veče u posljednjih 73 godine.
"Noćas se temperatura nije spustila ispod 27,6 stepeni, dakle skoro 28 stepeni, a inače po međunarodnim kriterijumima i standardima ako se temperatura tokom noći ne spusti ispod 20 stepeni, ta noć se proglašava tropskom", rekao je Micev.
Tropski dani su, pojašnjava, kad je temperatura iznad 30 stepeni.
"Danas će, u ovoj sezoni, biti 40. tropski dan na području glavnog grada. Prošle godine je ukupno u sezoni bio 91 tropski dan, tako da žestoko idemo na obaranja prošlogodišnjeg rekorda", rekao je Micev.
Pojašnjava da smo ove godine početkom juna imali ekstremno visoke temperature: "Drugi dio juna je takođe bio ekstremno topao, imali smo visoke temperature vazduha pa je na Žabljaku ove godine jun bio rekordno najtopliji"..kazao je on.
Tokom dana podgoričke ulice poslije 15 časova i trgovi budu prazni, na okolnim apotekama mjerači temperature redovno pokazuju preko 40 Celzijusa, pa do 50, što nije realna slika.

Spas traže pored vode

Podgoričani bježe, kad god mogu van grada.
Pored Morače mlađi par je izveo svoje ljubimce, pse, i oni teško dišu. Mladić onako kroz poluosmjeh kaže - toliko je toplo da se danima ni za ruke ne držimo...Čim zađe sunce Podgoričani se spuštaju do rijeke, da uhvate malo svježine. Ovih vrelih noći ostaje se i do sitnih sati.
Ko ne ode na more, ili do planine, može i do rijeke Cijevne, kažu da je ovog ljeta dostigla rekordnih 24 stepena, što nije nikada do sada zabilježeno. Ribnica, pritoka Morače, koja protiče kroz centar, već neko vrijeme je presušila, Staropodgoričani kažu da se može spavati dok Ribnica teče...
© Sputnik / Boban NovovićPresušila Ribnica u Podgorici
Presušila Ribnica u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Presušila Ribnica u Podgorici
Temperature mora na primorju već obaraju rekorde, pa je u Budvi zabilježeno 27, 5 Celzujusa.

Zavijali se u mokre čaršave da se rashlade

Tokom visokih temperatura, postoji urbana legenda da su pojedini Staropodgoričani, da bi prizvali san, znali da skvase čaršave i da se umotaju u njih i tako pokušaju da zaspu, iako takav način rashlađivanja ne bi preporučio nijedan doktor.
Umesto mokrih čaršava sada se masovno koriste klima uređaji.
“Više puta tokom vrelih noći se probudim, izađem na terasu da zapalim cigaretu, i slušam kako klime različito rade. Imaš onih novijih, koje kao šušte, a neke starije kao mlin rade, toliku buku stvaraju da i to smeta čovjeku. I tako slušam orkestar klima i cvrčaka, ista muzika i noću i danju, dok ne pomislim da sam se malo rashladio, pa nazad u krevet, dako me san prevari”, priča za Sputnjik Ivan Milošević i dodaje da neodstatak sna nadoknadi tokom dana, kad ispod klime zaspi popodne. I njemu su teže noći nego vreli dani, jer se teško zaspi na mokrom jastuku.
“Smeta mi i to što od jare, kada su temperature preko 36 Celzijusa, ne možemo vidjeti nijednu planinu oko grada, kao da smo pod staklenim zvonom”, kaže Milošević.
Podgoričanka Marija Ivanović kaže dotle da joj ne smetaju visoke temperature, ali joj smeta klima, a sada su klime svuda upaljene, pa se lako prehladi.
Na pitanje kako podnosi tropske vrućine Podgoričanin Baćko Milačić u šali kaže za Sputnjik da će, ako smogne snage, odgovoriti do oktobra.
Dodaje da je Crna Gora vremeplov blagoslova i kletve....
“Od - sunce te grijalo do - zvijezda te spržila! Da nema društvenih mreža, ne bih ni osjetio kolike su vrućine. Potrošismo živote o politici i vremenu. Jedva čekam 30. avgust 2020 da opet kažem – osvježilo“, nastavlja u istom tonu Milačić.
Pošto živi u kući i ima veliko dvorište, što jeste prednost u odnosu na stan, ima velikog ruskog hrta, koji ovih dana diše kao dvotaktol, ali bar, kako ironično primjećuje, ima sreće što je za sada pas izbjegao sankcije...

Kad upeče beton u novim stambenim blokovima

Ne mali broj Podgoričana za sve toplija ljeta krivi i izgradnju čitavih novih stambenih blokova. Takvog je mišljenja i Podgoričanka Smilja Vlaović, koja opisuje svoj dan uz karakterističan lokalni humor.
“Bude me golubovi čim svane, a zatim radnici sa tri gradilišta koji sa spratova bacaju šalunge, armaturu, šut. Jastuk jeste mokar od znoja, ali zahvaljujući investitorima nije koliko bi mogao. Preko dana nema spavanja isto zahvaljujući investitoru. Klimu ne palim, jer ne smijem zbog kičme, rashlađujem se mislima da se tako detoksikujem i liječim reumu, jer para za banju nemam, vjerujem opet zahvaljujući nekom investitoru. Predveče pođem u potragu za vazduhom, biciklom ili pješke, obeznanim se od neuspješne potrage jer su investitori počupali drveće i posadili zgrade. Kad dođem, istuširam se hladnom vodom, od čitanja nema ništa, jer mozak je jedino sposoban da se onesvijesti i sanja investitora i očekuje jutarnje nježno buđenje i još jedan dnevni ciklus, pa još jedan, pa još jedan...”, tvrdi Vlaovićeva.
Što se tiče noći u kojoj je zabilježen temperaturni rekord, ona kaže da ju je „shvatila izazovno“:
“Razmišljala sam da li visoka noćna temperatura može akumulirati za najavljene dane kada neće biti struje, ni grijanja”, poručuje ova Podgoričanka.
Podgoričanin Milan Marković kaže da se nadmudruje sa vrućinom čitav život, ali da mu i sve više smeta.
“Navučem roletne, zavjese, mrkli mrak u stanu, klima radi, tačno ti na kosti udara, glavobolju izaziva, je krenem vani, dočeka me vreline, kratko se zadržim, pa nazad u stan, Kad padne noć, virkam kada da podgnem roletne. Kada ih podignem, i poslije deset navečer, nagrne ona vrućina, džaba sam ih spuštao. Čujem da su u nekom australijskom gradu vlasti donijele odluku da kola ne pale svijetla tokom dana i da je to smanjilo dnevne temperature. I to treba pokušati, sve što se može. Bilo je onih kopji su zagovarali da se zasadi do 50 do 100 sadnica i a bi to smanjilo temperaturu u gradu tokom ljeta. Naše gradske vlasti su krenule suprotnom metodom, šire se stambeni kvartovi, ali to ne snižava temperaturu”, kaže Marković.
Dakle, od lavora, pa do mora i planina, svi Podgoričani pokušavaju da se bore protiv esktremnih vrućina na različite načine, koje svakog ljeta ruše nove rekorde.
Ako ostavimo šalu na stranu, doktori upozoravaju da građani moraju izbjegavati izlazak van kuća i stanova u najtoplijem dijelu dana i da, ako izlaze, uvijek moraju sa sobom nosititi vodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala