Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se krije iza naprasne „želje“ Prištine da razgovora sa Beogradom

© Visar KryeziuKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Naprasna želja čelnika u Prištini da se održi razgovor s Beogradom na najvišem nivou je deo propagandnog marketinga, jer u realnosti oni su važne odluke koje treba donositi kompromisom i u dijalogu doneli sami, i to na štetu Srba uz pomoć svojih saveznika. Zato i žele razgovor očekujući da ga Srbija odbije, ocenjuju sagovornici Sputnjika.
Vjosa Osmani, takozvana predsednica samoproglašenog Kosova, najavila je da bi tokom ovog meseca u Briselu u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, mogao biti održan sastanak na visokom političkom nivou – susret takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneli su prištinski mediji.

Kurtijev propagandni potez

To je u nekim izjavama potvrdio i sam Kurti, a indikativno je to da prvi put Priština preuzima inicijativu za dijalog sa Beogradom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
SRBIJA
Vučić stavio tačku na ucenjivanje Srbije oko Kosova i Metohije
Na pitanje šta se krije iza nagle „želje“ Prištine za razgovor sa Srbijom Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, kaže da svakako to može da bude politički propagandni potez Prištine, jer je usledio posle jednostrane odluke Kurtija o rešenju za registarske tablice, koje je trebalo da bude neutralno.
„Sada da bi sve to prevazišli žele da nateraju Srbiju da se prećutno sa tim složi - pa hajde da napravimo sastanak. Pa tako ne može. Znači Priština će da poseže za jednostranim odlukama i merama, da izbegne da se ti problemi reše kompromisom u dijalogu, a onda hoće da se sastaje sa nama - kao da se ništa nije desilo. Zapravo, oni hoće da Srbija legalizuje neprihvatljiv način delovanja Prištine,“ veruje Drecun.
On napominje da je nastavak dijaloga krajnje neizvestan, kao i da je sam Miroslav Lajčak, evropski posrednik, rekao da je situacija posle jednostranih poteza Prištine vezano za registarske tablice i lične karte suštinski izmenjena.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
SRBIJA
Nova provokacija: Kurti na srpskom jeziku poslao poruku Srbima o registarskim tablicama /video/
„Lajčak je planirao sastanke za 14. i 19. juli, gde je na prvom trebalo da se uobliči sporazum o nestalima, a na drugom da bude sastanak na najvišem nivou. Međutim, posle Lajčaka i srpski predsednik je rekao da je Priština povučenim potezima gotovo prekinula dijalog i da je besmisleno dalje razgovarati kada probleme koji treba da se rešavaju u okviru dijaloga Priština rešava jednostrano i tako da destabilizuje situaciju i ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,“ napominje Drecun.

O čemu da priča Vučić sa Kurtijem?

Sada, kako kaže naš sagovornik, imamo veoma neizvesnu političku situaciju i treba sačekati da vidimo da li će Lajčak preduzeti neke intenzivnije diplomatske aktivnosti na liniji Beograd – Priština da eventualno taj sastanak pripremi.
„Ali mislim da će ipak sa tim morati da se sačeka. Bojim se da bi to bio promašaj, jer ne znam o čemu bi sada predsednik Srbije i Kurti razgovarali, ako se na tom sastanku ne bi postigao napredak. Očekivalo se da taj napredak može da bude sporazum o nestalima, međutim Priština očito ne želi da se taj sporazum postigne jer su uveli termin “prisilno nestali“ u sporazum što za nas nije prihvatljivo jer bi to značilo da naša država preuzima odgovornost za zločinačko delovanje terorističke OVK. Mi smo ponudili termin „nestali silom“ oni su to odbili tako da i ako bi došlo do tog tehničkog sastanka 14. jula, ne bi bilo napretka i onda bi bilo besmisleno da se organizuje sastanka na najvišem nivou,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Drecun strahuje da je cela ova situacija neki nagoveštaj onoga što će se dešavati u narednom periodu jer Priština, kako ističe, ne želi da ide putem postizanja nikakvog dogovora sa Beogradom i političkim predstavnicima srpskog naroda već pokušava da nametne isključivo svoje interese.
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SRBIJA
Lajčak razgovarao sa Eskobarom o dijalogu Beograda i Prištine i Zapadnom Balkanu /foto/
„Na žalost, vidimo da se ponašanje Prištine uklapa u geopolitičke ciljeve moćnih zapadnih država koje su sada kosovski problem stavile u funkciju taoca njihove geopolitike prema Ruskoj Federaciji,“ zaključuje Drecun.

Neće Kurti sastanak nego EU

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da Priština sve što radi, radi u dogovoru sa Evropskom unijom te stoga veruje da ni ova naprasna „želja“ vlasti Prištine da se sretne sa vrhom iz Beograda nije slučajna.
„Kurti ne mora mnogo da prebacuje loptu na našu stranu jer njegovi mentori ga podržavaju šta god da on uradi. Mislim da je krajnje vreme da Beograd shvati da nema više prostora ni za dijalog, i da ono što smo čuli od predsednika Srbije bude uistinu tako,“ kaže Anđelković.
Ne bi trebalo da odstupimo od toga sada, dodaje on, jer protiv sebe imamo EU, zapadne sile i Albance koji pokušavaju da završe ono što je započeto agresijom iz 1999. godine.
„Mislim da nije više vreme da im u tome „pomažemo“ jer sve ustupke koje smo dali ispostavilo se da su na našu štetu a njihovu korist. Treba da poništimo Briselski sporazum i vratimo naše institucije na severu Kosova. Potpuno je nebitno šta će o tome ko u svetu da misli jer i ovako misle protiv nas,“ zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala