- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO: Počeo proces ratifikacije članstva Švedske i Finske

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je počeo proces ratifikacije pristupanja Švedske i Finske Alijansi.
Proces počinje potpisivanjem protokola u sedištu Alijanse kojem prisustvuju šefovi diplomatija Švedske i Finske An Linde i Peka Havisto.

„Danas ćemo zvanično potpisati protokole o pristupanju čime počinje proces ratifikacije“, rekao je Stoltenberg i dodao da vrata tog vojnog saveza ostaju otvorena za evropske zemlje koje su spremne da doprinesu osiguravanju zajedničke bezbednosti.

Potpisani protokoli biće upućeni na ratifikaciju svim zemljama-članicama.
Ratifikacija bi mogla da traje nekoliko meseci.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu.
Nakon što je Turska saopštila da je povukla svoje primedbe da Švedska i Finska budu deo NATO-a, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je u toku samita Severnoatlantskog saveza u Madridu objavio da su njegovi lideri odlučili da pozovu ove zemlje u Alijansu.
Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
Na samitu NATO u Madridu prihvaćeni su uslovi Turske, odnosno Ankara je dobila garancije o ekstradiciji 73 člana Radničke partije Kurdistana.
Erdogan je, ipak, upozorio da ako Švedska i Finska ne budu poštovale dogovor turski parlament neće razmatrati ratifikaciju njihovog članstva.
Finska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Teško da se finske vlasti nešto pitaju u raspoređivanju vojne infrastrukture NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala