- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Putniković: Dobro je što Srbija pravi zalihe sirove nafte i derivata

© Flickr / Sergio RussoNafta
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Geopolitička situacija u Evropi utiče na povećanje cene goriva, ali da je dobro što se u Srbiji prave zalihe sirove nafte i derivata zahvaljujući čemu nećemo osetiti velike probleme, kaže urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković.
Dodaje da se cena goriva na tržištu određuje prema ceni sirove nafte i da je na poskupljenje goriva uticalo to što je Evropa odustala od uvoza ruske nafte.
Na pitanje šta će biti sa cenom goriva do kraja godine, Putniković navodi za Tanjug da je neizvesno prognozirati, jer sve zavisi od situacije u Ukrajini.
"Nafte na tržištu ima malo manje, ali ne zato što je Rusija prestala da isporučuje neke količine, već je povećana potražnja, tako da će do Nove godine doći do još veće preraspodele toga ko će kupovati rusku naftu", kazala je Putniković.
Istakla je da ne očekuje da će doći do poskupljenja nafte više od 300 dolara po barelu, kako se predviđa ako Rusija smanji isporuke, jer se Rusiji ne isplati da smanji proizvodnju nafte.
Putniković objašnjava da na povećanje cena goriva utiče i povećana potrošnja u turističkoj sezoni, ali i žetva zbog koje se troše veće količine dizela.
"Na jesen ćemo imati žetvu kukuruza i nekih drugih kultura, neće doći do velikog smanjenja potrošnje derivata i cena će zavisiti zapravo od cene na evropskom i svetskom tržištu", kazala je Putniković. Komentarišući mogućnost da Srbija od novembra možda neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Jadranskog naftovoda (JANAF) Putniković kaže da dosadašnji paketi mera Evropske unije protiv Rusije ne sprečavaju da se za Srbiju transportuje nafta kroz hrvatski naftovod.
"Janaf kao jadranski naftovod neće od novembra transportovati rusku naftru, ali to ne pogađa naftnu industriju Srbije", kazala je Putniković.
Dodala je da je dobro što se prave zalihe sirove nafte i derivata u Srbiji i ocenila da nećemo imati većih problema.
Komentarišući situaciju sa energentima u Srbiji, Putniković kaže da će biti dovoljno struje i gasa, jer se pune gasna skladišta u Banatskom dvoru i zakupljena skladišta u Mađarskoj.
Dodala je da ne bi trebalo da imamo problema sa energentima, čak i da dođe do poteškoća u tranzitu preko Bugarske, jer ćemo imati dovoljne količine za grejanje.
"Dobro je što su Bugari najavili da neće sprečavati tranzit gasa iz Turske prema Srbiji i Mađarskoj, tako da ne bi trebalo da imamo problema", rekla je Putniković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala