- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska avijacija uništila položaje plaćenika u Nikolajevskoj oblasti; Oboren i Su-25

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaUdarni helikopter Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije gađa položaj ukrajinskih snaga tokom specijalne vojne operacije
Udarni helikopter Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije gađa položaj ukrajinskih snaga tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, dva skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja u u Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Portparol je dodao da su uništene i jedna radarska stanica protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u Nikolajevskoj oblasti, kao i ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 63 okruga.
U Hersonskoj oblasti je u vazdušnom boju oboren ukrajinski lovac Su-25.
U Harkovu je visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništeno do 150 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica vojne tehnike 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Osim toga, tokom prethodnog dana uništena su dva komandna mesta u DNR, četiri skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja u Harkovskoj oblasti, kao i ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 18 oblasti, uključujući i privremeni položaj stranih plaćenika u Nikolajevskoj oblasti.
U okviru protivbaterijske borbe u rejonu naselja Gorlovka Donjecke Narodne Republike pogođena su četiri ukrajinska artiljerijska voda višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“, kao i jedan artiljerijski vod haubica „Gijacint B“ u Hersonskskoj oblasti.
Konašenkov je istakao da su ruski PVO sistemi oborili tri ukrajinske bespilotne letelice u Hersonskskoj oblasti, Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici, tri taktičke rakete „Točka U“ u Hersonskoj oblasti i LNR, kao i osam raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa u Harkovskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije ukupno je uništeno: 231 avion, 134 helikoptera, 1.451 bespilotna letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.910 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 716 višecevnih borbenih vozila, 3.092 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 4.016 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pilot ruskog vojnog aviona prati američki razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
UŽIVO Ruska vojska je spremna da otvori dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala