- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Lovac na talente“ pronašao novog Novaka – Srbina u četvrtfinalu čeka njegova „kopija“

© AFP 2023 / BRENTON EDWARDSNovak Đoković i Janik Siner
Novak Đoković i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Novak Đoković se od 14:30 sastaje u četvrtfinalu Vimbldona sa Janikom Sinerom, italijanskim teniserom, koji mentalno, ali i igrački podseća na srpskog asa. Dvojicu tenisera povezuje i trener Rikardo Pjati, koji je i Novaka i Janika usmerio na početku karijere.
U proleće 2005. godine Rikardo Pjati, proslavljeni teniski stručnjak bio je u potrazi za mladim teniskim nadama, a put ga je naveo na tada 250. igrača sveta, odnosno danas jednog od najvećeg igrača u istoriji, Novaka Đokovića.
Italijan je počeo da radi sa Novakom i bio zaslužan za njegove prve uspehe, a veru u srpskog asa gajio je iako je pogledao samo jedan njegov meč u Australiji kada je Novak izgubio od Marata Safina ubedljivim rezultatom 6:0, 6:2 6:1.
Pjatijeva i Đokovićeva saradnja trajala je samo godinu dana, ali su podjednako bili važni jedan za drugog.
Godinama kasnije, Pjati je ponovo krenuo u potragu za talentovanim igračima, a na njegovom putu istakao se igrač koji je mentalitetom podsećao upravo na Đokovića.
Janik Siner počeo je da stvara neverovatne uspehe sa Pjatijem, a Italijan ga je u nekoliko navrata uporedio sa Đokovićem.

„Janik razmišlja o tenisu 24 sata dnevno. Jedinstvena je ličnost. Mentalno je sličan Đokoviću, oni uvek pokušavaju sve da pojednostave, da ne komplikuju. Novak napreduje stalno, Janik mora da uradi isto“, poručio je prošle godine Pjati.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da mladi Siner potvrdi Pjatijeve reči pa je prošle godine kao dvadesetogodišnjak postao najmlađi teniser sa pet osvojenih ATP trofeja još od Novaka Đokovića koji je taj podvig ostvario 2007. godine kao 19-godišnjak.
Godinu dana pre toga na Rolan Garosu Italijan je postao najmlađi četvrtfinalnista, takođe posle Novaka koji je to uradio 2006. godine.
Srpski as prepoznatiljiv je po tome što u važnim momentima zna da „sačuva hladnu glavu“, a po tome će kako godine odmiču izlgeda Siner biti i bolji od njega.
Dok srpski as često zna i da pokaže emociju, Italijan je toliko miran da nekada nećete ni znati da li je meč završio kao pobednik ili gubitnik.
Sa nestrljenjem se čekalo na njihov prvi susret koji se dogodio prošle godine u Monte Karlu, a Novak je bio ubedljiv u dva seta - 6:4, 6:2.
Više od godinu dana kasnije, Siner je upao u senku još mlađeg Karlosa Alkarasa koji je silovito počeo da obara rekorde, pobeđuje kako Novaka tako i Rafaela Nadala.
Međutim, koliko god je zahuktalo ušao mladi Karlos u sezonu fali mu igra na travi, a to mu je jasno pokazao upravo Siner koji ga je eliminisao u osmini finala Vimbldona i zakazao susret sa šestrostrukim šampionom.
Alkaras je medijski propraćen kao prva veća poteškoća na Novakovom putu ka tituli, ali sada kada ga je Siner eliminisao, srpski as će takođe morati da bude na oprezu.
Siner ne radi više sa Pjatijem jer Italijan ima svoju akademiju i ne može u potpunosti da bude posvećen igraču, zbog čega je prekinuta saradnja i sa Novakom. Međutim, Pjatijeve reči o sličnostima Janika i Novaka potvrdio je i srpski as.
„Poznajem njegovu igru veoma dobro. Prepoznajem pomalo i sebe u nekim elementima njegove igre. Igra dosta iza linije, šalje ravne bekhende, stalno pokušava da izvrši pritisak na protivnika“, objasnio je Novak.
Treći reket sveta gaji veliko poštovanje prema mlađem kolegi i smatra da je on pokazao kvalitet zbog kojeg je zasluženo u četvrtfinalu Vimbldona.
„Mogu da o njemu pričam u superlativu, zaista samo sve pozitivno o Sinerovoj igri. Znamo koliko je talentovan, već se ustalio u vrhu. Gledao sam ga na različitim podlogama prople godine, mnogo je sazreo. Ima samopouzdanje, veruje da može da pobedi bilo koga na najvećem stadionu, to je važni za mladog igrača poput njega. Ima već određeno iskustvo, pre svega jer je igrao velike mečeve“, istakao je Novak.
Sa druge strane Siner deluje kao da malo strepi od susreta jer je Novak u odličnoj formi, što i nije čudo uzeći u obzir koliko je uspeha prethodnih godina ostvarivao na travi.
„Biće teško, Novak igra veoma dobro. Daću sve od sebe, to je najmanje što mogu da uradim. Odličan je osećaj igrati na Centralnom terenu, veliki broj šampiona je igrao ovde i lepo je videti pune tribine – najvažnije je da publika uživa. Privilegija je igrati na Centralnom terenu na Vimbldonu“, poručio je Siner.
Italijanski teniser je prolaskom u četvrtfinale napravio iznenađenje jer je prethodno na turniru na travi u Istburnu eliminisan u prvom kolu.
Siner je na ovogodišnjem Vimbldonu napravio najveći uspeh u karijeri kada je u pitanju treći Grend slem u sezoni jer prethodno nikada nije ostvario nijednu pobedu.
Poslednji put na travi, italijanski teniser pobedio je 2019. godine u Hertogenbošu sunarodnika Tomasa Fabijana.
S obzirom na to da je napravio veliko iznenađenje iako je favorit Novak bi trebalo da kao i u svakom meču pruži maksimum.
Jedno je sigurno, u duel će obojica ući sa velikim poštovanjem i „hladne glave“, a ko je zadržati duže gledaćemo od 14:30 na Centralnom terenu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
SPORT
Đoković tražio promenu – Vimbldon ni da čuje
Novak Đoković, budistički hram, London, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
SPORT
Vimbldonski hram u kome je Novak našao svoj mir /video/
Rafael Nadal, Vimbldon, tenis - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
SPORT
Dlanom o dlan, u četvrtfinalu je Nadal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala