Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Prekinuti veze Srbije sa Kremljom“: EU nastavlja sa pritiscima na Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU. Isto je učinio i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, taksativno navodeći šta Beograd treba da uradi.
Kramonova je takođe ”podsetila” predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ”neophodnost usklađivanja” sa evropskim zajedničkim pozicijama, prensi Tanjug.
”Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU”, poručila je Kramon.
I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju u Srbije EU, kao i da je to jasan i nepromenjen stav.
Dodaje takođe da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

„Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisti od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije, kao i od normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji”, poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su „bili prisutni i na početku pristupnih pregovora”, a koji se tiču borbe protiv organozovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretaka na putu Srbije evrointegracija.
Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao na to da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i sukoba u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

„EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strene političcke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne ustranu”, poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.
„Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade”, zaključio je Bilčik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala