- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Er Srbiji“ stigao jednostrani zahtev da smanji broj putnika iz Amsterdama

© Sputnik / Aleksandar Džorovič / Uđi u foto-galerijuPutnici u avionu "Er Srbije"
Putnici u avionu Er Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
„Er Srbija“ dobila je jednostrani zahtev od aerodroma Šiphol u Amsterdamu (AMS).
Reč je o zahtevu da srpska kompanija od četvrtka 7. jula do kraja jula smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu.
Aerodrom Šiphol taj zahtev pravda činjenicom da zbog nedostatka radne snage, prevashodno na bezbednosnoj kontroli, ne može da organizuje proces rada koji bi omogućio opslugu aviona na vreme pri postojećem obimu saobraćaja. „Er Srbija“ u ovom trenutku leti devet puta nedeljno do Amsterdama, saopšteno je iz srpske avio-kompanije.
Srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, kao i svim drugim avio-kompanijama koje saobraćaju sa ovog aerodroma, dostavljene su kvote kojima se reguliše maksimalni broj raspoloživih sedišta na odlaznim letovima iz Amsterdama. S druge strane, na dolaznim letovima ka Amsterdamu, takva ograničenja ne postoje.
„„Er Srbija“ smatra da joj se, nametanjem pomenute vrste ograničenja i limitiranjem broja putnika po letu nanosi velika finansijska i reputaciona šteta, pre svega zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta u skladu sa dodeljenom kvotom za konkretne dane, iako će na tim letovima ostati slobodna mesta, ali i zbog reputacije kompanije u široj javnosti. „Er Srbija“ takođe smatra da ovakav potez nije zasnovan na odnosu međusobnog poštovanja i uvažavanja, imajući u vidu da srpska nacionalna kompanija na toj ruti neprekidno leti već preko 50 godina i da je bila jedini prevoznik koji je tokom dužeg perioda za vreme pandemije virusa korona održavao saobraćaj između Beograda i Amsterdama“, navodi se u saopštenju, prenosi B92.
Kako se dodaje, kompanija će uputiti dopis aerodromu Šiphol sa molbom da se zahtev ponovo razmotri i da se od njega odustane, a trenutno se ispituju pravne mogućnosti da se zahteva nadoknada štete koja bi „Er Srbiji“ bila pričinjena tom jednostranom odlukom.
Pored toga, kada je reč o drugoj avio-kompaniji, koja je relativno nedavno, posle tridesetogodišnje pauze, uspostavila letove i koja u ovom trenutku takođe leti između Beograda i Amsterdama i to dva puta dnevno, ona će biti u prednosti, imajući u vidu da je njoj Šiphol matični aerodrom i da su joj stoga na raspolaganju različite mogućnosti da prilagodi smanjenje broja sedišta svojim potrebama.
„Smatramo da se time ozbiljno narušavaju načela konkurentnosti dveju avio-kompanija koje lete na toj ruti“, navodi se u saopštenju „Er Srbije“.
Na kraju, srpska nacionalna avio-kompanija, kao i sve druge kompanije, bila je u obavezi da planira i obavi sve letove ka amsterdamskom aerodromu prema istorijskim slotovima, bez mogućnosti smanjenja obima saobraćaja, a shodno politici zadržavanja istorijskih slotova usvojenoj od strane nadležnih institucija EU.
Paradoksalno, doneta je nova uredba kojom se od avio-kompanija sada traži da smanjuju kapacitet i otkazuju letove, koji su u međuvremenu rasprodati usled povećane tražnje za putovanjima ovog leta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala