- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski socijalisti: Uoči zime moraćemo ponovo da pokucamo na vrata Gaspromu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Sofijsko odeljenje Bugarske socijalističke partije, koju predvodi vicepremijerka te zemlje Kornelija Ninova, ponovo je kritikovalo odluku premijera Kirila Petkova da iz zemlje protera 70 saradnika Ambasade Rusije u Sofiji.
Članovi gradskog saveta Bugarske socijalističke partije su negodovali zbog toga što premijer nije našao za shodno da o tome prvo razgovara s koalicionim partnerima, odnosno sa tom partijom i strankom „Demokratska Bugarska“.
Članovi Sofijskog gradskog saveta Bugarske socijalističke partije su kritikovali svog lidera Korneliju Ninovu zbog saglasnosti da sarađuje s vladajućom strankom „Nastavićemo promene“ u formiranju novog kabineta ministara.
Partija, kako je saopšteno, nije postavila svojim aktuelnim koalicionim partnerima nikakve uslove za poboljšanje odnosa s Rusijom, što je u suprotnosti sa raspoloženjem ,članova i simpatizera Bugarske socijalističke partije.

„Bez obzira na sukob u Ukrajini, nijedna zemlja s jasnom antiruskom pozicijom poput SAD i Velike Britanije, pa čak i Poljske, ne bi sebi dozvolila takve žestoke mere protiv Rusije koje vode zamrzavanju odnosa, ili su na granici raskidanja diplomatskih odnosa. Ovakva dejstva Bugarske su nacionalna izdaja iskonskih interesa naše države u istorijskom smislu“, saopštio je Sofijski gradski savet Bugarske socijalističke partije.

Autori saopštenja smatraju da će Bugarska, koja je odbila da u rubljama plaća ruski gas i zbog toga ostala bez isporuka tog energenta, uoči zime ponovo morati da „pokuca na vrata Gaspromu“, dok druge evropske zemlje strpljivo čekaju i deluju tako da garantuju sebi isporuke gasa.
Sofijsko odeljenje insistira na tome da rukovodstvo partije i njeni poslanici preduzmu mere kako bi se prekinulo javno suprotstavljanje Rusiji i zvanično izraze spremnost za razvoj odnosa dveju zemalja.

„Pošto je Bugarska zemlja u kojoj je najveći deo građana i dalje pozitivno nastrojen prema Rusiji čak i sada, tokom vojnog sukoba u Ukrajini, ona mora da ima aktivnu ulogu u traganju puteva koji vode miru i bezbednosti, kako u Crnomorskom reigonu, tako i na zajedničkom evropskom prostoru“, navedeno je u saopštenju.

Prošle sedmice premijer Bugarske Kiril Petkov je objavio da se proteruje 70 predstavnika Ambasade Rusije u Sofiji. Reč je o diplomatama i saradnicima tehničkih službi.
Ruska ambasada u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Bugarska je ignorisala naš zahtev, biće pokrenuto pitanje zatvaranja ambasade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala