- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novi tretman antifrizom razvijen u Rusiji ima efekat pet godina

© Foto : Pixabay/jarmolukLaboratorio, imagen referencial
Laboratorio, imagen referencial  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
U Rusiji je razvijen tretman antifrizom koji ima dejstvo pet godina, navodi neprofitna organizacija Platforma Nacionalne tehnološke inicijative (NTI).

„Ruski istraživači su napravili tretman protiv smrzavanja za metale, plastiku i staklo koji čuva svoja svojstva pet godina i antikorozivni efekat do 15 godina“, rekao je portparol NTI za Sputnjik.

Takođe su napomenuli da je premaz zasnovan na fluoropolimerima, koji pored visoke hidrofobnosti obezbeđuje mehaničku čvrstoću, izdržljivost premaza, kao i dugotrajnu zaštitu površine od korozije i stvaranja leda. Svojstva protiv zaleđivanja uspešno je pokazao na delu elektromotornog voza na temperaturi vazduha minus 34 stepena.
Jedan od programera, Mark Vestberg, primetio je da se novi proizvod „može koristiti na tornjevima mobilnih telefona, mostovima, objektima u sektoru društvenih usluga, lokacijama industrije nafte i gasa, kao i transportu“.
„Pramaz se može koristiti za obradu konstrukcija tornjeva mobilnih telefona, mostovskih konstrukcija, stambeno-komunalnih, naftnih i gasnih i transportnih objekata. Na proizvodima tretiranim kompozicijom formiranje leda je smanjeno za 70 odsto“, rekao je izvršni direktor kompanije – programer Mark Vestberg.
Prema Vestbergu, tretman udvostručuje radni vek. Pored toga, košta četiri puta manje od sličnih uvoznih proizvoda i dva puta manje od onih proizvedenih u Rusiji, dodao je on.
Aluminijum - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Značajni rezultati: Naučnici povećali čvrstinu i otpornost legura aluminijuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala