- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se zalaže za proširenje Saveta bezbednosti UN

© AP Photo / Bebeto MatthewsZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN  - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Neophodno je proširiti Savet bezbednosti UN na afričke, azijske i latinoameričke zemlje kako bi on bio „demokratskiji“, smatra ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.
Savet bezbednosti UN se trenutno praktično pretvorio u scenu na kojoj zapadne kolege „sprovode propagandu“, iznoseći svoje stavove kao konačnu istinu, konstatovao je diplomata govoreći na plenarnoj sednici Globalnog mirovnog foruma UN u Pekingu. On je dodao da ovi destruktivni koraci dodatno udaljavaju članove Saveta bezbednosti, čineći njegov rad manje efikasnim.
„U tom kontekstu posebno je važna potreba za reformom UN. Moja zemlja se zalaže za proširenje Saveta bezbednosti UN na osnovu širokog konsenzusa. Za to je potrebno povećati udeo afričkih, azijskih i latinoameričkih država kako bi Savet bezbednosti mogao da odražava težnje naroda sveta i postane demokratskiji“, rekao je ambasador.
Denisov je istovremeno naglasio da Rusija nije spremna da podrži uključivanje Nemačke i Japana u Savet bezbednosti UN, jer to ni na koji način neće promeniti unutrašnju ravnotežu.
„S druge strane, otvoreni smo za mogućnost pridruživanja Indije i Brazila Savetu bezbednosti UN. Dosledno se zalažemo da Savet bezbednosti UN bude što reprezentativniji u trenutnim okolnostima“, dodao je diplomata.
Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski je pre godinu dana u intervjuu za „Izvestija“ izjavio da se Moskva protivi povećanju broja stalnih članica Saveta bezbednosti UN na račun „kolektivnog Zapada“. On je napomenuo da ih u Savetu bezbednosti „već ima dovoljno“ i da je neophodno fokusirati se na uključivanje država u razvoju.
Za proširenje broja stalnih članica zalaže se i Pariz. Francuska podržava davanje takvog statusa zemljama G4: Nemačkoj, Brazilu, Indiji i Japanu.
U korist Indije izjasnio se i predsednik SAD Džozef Bajden.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala