- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija može preduzeti mere protiv cele EU zbog Bugarske

© Sputnik / JU. Levjant / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je na mogućnost da Rusija preduzme uzvratne mere protiv Evropske unije zbog njene podrške odluci bugarskih vlasti da proteraju 70 ruskih diplomata.
"Politizovana odluka Sofije o neopravdanom smanjenju našeg diplomatskog osoblja u Bugarskoj, naravno, neće ostati bez reakcije na bilateralnoj osnovi. Evropska služba za spoljne poslove mora da shvati da je nepromišljena podrška antiruskim akcijama pojedinih država-članica čini celu Evropsku uniju odgovornom za njihove posledice, uključujući i sa tačke gledišta uzvratnih mera sa naše strane“, rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje medija.
Na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova se ističe da je u pitanju korak koji „bez ikakvog opravdanja i bez ikakvog pokušaja da se da bilo kakvo opravdanje masovnog proterivanja ruskih diplomata i članova administrativnog, tehničkog i ekonomskog osoblja koji daleko prevazilazi okvire diplomatske prakse".
„Ako se takva „inovativna mera“ smatra prihvatljivom u Evropskoj uniji, onda treba razmisliti o principu reciprociteta, koji je u osnovi diplomatskih odnosa“, naglašava predstavnik ruskog MIP-a.

Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske

U utorak je Sofija objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u 12.00 č u petak. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica. Kako je istakla, pred ruskim vlastima pokrenuće pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Bugarskoj.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
RUSIJA
Bugarsku napuštaju ruske diplomate u dva aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala