- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rekordno visoka cena malina privlači lopove, policijska sačekuša za kradljivce u Požegi

CC0 / pixabay.com / Maline
Maline  - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Prošle godine malina je imala istorijski visoku otkupnu cenu, ali je ove sezone taj rekord oboren. To je privuklo i lopove koji ove godine ne prezaju da iz malinjaka, čak i danju, kradu gajbice ubranog voća.
U ariljskom kraju grad je u značajnoj meri oštetio malinjake. Zbog toga je svaki ubrani kilogram voćarima dragocen, ne samo zbog zarade već i da lakše pokriju uvećane troškove.
Osim sa elementarnim nepogodama, ove sezone se u Dobračama suočavaju i sa kradljivcima, navodi RTS.

"Kao i svakog dana brali smo maline. U jednom momentu komšinica nas je pozvala i rekla da crnim karavanom 'be-em-ve' kradu maline. Ona ih je uhvatila na licu mesta kad su zatvarali gepek. Odvezli su maline, mi smo pokušali da ih stignemo, ali već su pobegli. Izmakli su i policiji u Arilju, međutim policija u Požegi im je napravila sačekušu i zaustavili su ih na ariljskoj rampi dole na raskršću za Čačak i Užice", ističe Dejan Jovanović iz Dobrača.

Ispostaviće se da je u pitanju par dobro poznat policiji. Muškarac ima čak 43 krivične prijave, kaže Savo Jovanović, čije su maline takođe bile na meti lopova. Zbog toga strepi za bezbednost majke i sina.
"Dobio sam informaciju da oni idu po selima i tipuju gde su stari ljudi i gde osete da ima novca, ako im ne daju dobrovoljno, oni ih pretuku, ili šta im već urade, pošto je u kolima imao i bejzbol palicu i onaj pendrek za elektrošok", kaže Savo Jovanović.
Protiv kradljivaca je pokrenut krivični postupak, a u kosjerićkom kraju, na osnovu ranijeg iskustva, znaju kako da se izbore sa nezvanim noćnim beračima.
"Vrlo jednostavno, malina zrela – obereš. Uveče lopovi nemaju šta da ukradu i eto", poručuje Vlade Nikolić iz Brda Grad.
Zbog onih koji ne prezaju od krađe ni po danu, u ariljskom kraju su voćari postali obazriviji i, kako kažu, neće ih dočekati onako kako inače dočekuju dobronamerne posetioce.
maline - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
EKONOMIJA
Otkupna cena maline dostigla čak 600 dinara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala