- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: U vazdušnom boju oboren ukrajinski avion Su-25

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPaljba iz tenka T-80BV na položaje ukrajinskih snaga
Paljba iz tenka T-80BV na položaje ukrajinskih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Ruski lovac oborio je Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tokom vazdušne borbe u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Konašenkov je istakao da Oružane snage Ukrajine imaju značajne gubitke u svim pravcima.
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana visokopreciznim oružjem uništile privremenu dislokaciju 92. Mehanizovane i 40. Artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu, gde se nalazilo oko 200 ukrajinskih vojnika i 19 jedinica vojne tehnike.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su sedam komandnih mesta, dva skladišta municije i dve ukrajinske baterije višecevnih bacača raketa „Grad“.
Tokom protivbaterijske borbe, visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništena su četiri ukrajinska voda višecevnih raketnih sistema u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Zbog uspešne ofanzive ruskih trupa u LNR, Kijev je izgubio kontrolu nad tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i jednom brigadom teritorijalne odbrane koje su se povlačile.
Sa svoje strane, avijacija, raketne trupe i artiljerija uništile su tokom proteklog dana dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine i tri ukrajinska skladišta municije u DNR.
Ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su osam ukrajinskih bespilotnih letelica u DNR, Harkovskoj oblasti, Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti, a presretnuto je 11 raketa sistema „Uragan“ u Harkovskoj oblasti, DNR i LNR.
Od početka specijalne vojne operacije ukupno je uništeno: 230 aviona, 134 helikoptera, 1.448 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.904 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 706 višecevnih bacača raketa, 3.084 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 4.002 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala