- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ozbiljno privilegovana članica: Albanija planira još jednu bazu NATO-a

© AP Photo / Koji SasaharaRatni brodovi
Ratni brodovi - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Ako NATO dobije pomorsku bazu u luci Drač, Albanija će postati država koja u ovom regionu ima najviše NATO baza i samim tim teritorija sa ozbiljno privilegovanim položajem, ocenjuje za Sputnjik general-major u penziji Mitar Kovač.
Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je na Samitu NATO-a u Madridu razgovarao o sufinansiranju vojnog dela nove luke u Draču, odnosno o postavljanju pomorske baze vojnog saveza u toj luci, i da će se uskoro vratiti u Brisel radi nastavka pregovora o tom predlogu.

Posle vazduhoplovne i pomorska baza NATO-a

Mitar Kovač, general –major u penziji, kaže da bi ovo, pored vazduhoplovne baze i baze za specijalne operacije, bila treća NATO baza u Albaniji i veruje da se NATO tu neće zaustaviti već da možemo očekivati u budućnosti i instaliranje raznih drugih vojnih sistema Alijanse.
„Što se tiče baziranja američkih, odnosno, NATO trupa u Albaniji i uopšte na jugoistoku Evrope, postoje procene da je to za njih najrentabilniji i u operativnom smislu najkorisniji prostor,“ kaže Kovač.
Osim Amerike koja će, kako kaže Kovač, imati vodeće snage u okviru NATO-a, i druge države članice ove Alijanse bi imale otvoren pristup i svoje kontingente za korišćenje albanskih kapaciteta.
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
SVET
Albanija želi pomorsku NATO bazu
„Oni rasporedom svojih snaga već drže region jugoistočne Evrope pod svojim snagama. A naravno da im je Albanija osnova za dalje operativne pravce prema Istoku, Kavkazu, crnomorskom regionu i tako dalje,“ dodaje Kovač.

Luka Drač pogodna za velike tegljače

Po njegovim rečima, luka u Draču omogućiće upliv velikim vojnim ratnim tegljačima i bodovima u ovaj deo pomorske oblasti čime dobijaju potpunu kontrolu i nad ulazom u Jadransko more.
„Naravno da Albanija ovim dobija privilegovan položaj i on će trajati sve do momenta dok se dok se ne pojavi neka druga konkurentska geostrateška sila NATO-u, bila to Rusija ili Kina ili ove dve države zajedno, koje će štiti svoje interese u regionu,“ zaključuje naš sagovornik.
Inače, albanski premijer je tokom učešća na samitu Alijanse u Madridu podsetio da se u Kučovi trenutno gradi taktička vazdušna baza NATO-a uz potpuno inostrano finansiranje, a to će biti prva vazdušna baza Alijanse na Zapadnom Balkanu. Terenski radovi na modernizaciji baze Kučova u skladu sa NATO standardima počeli su u januaru 2022. a očekuje se da će biti završeni na jesen 2023.godine.
Američka baza Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
REGION
Američko priznanje: Novi NATO „mozak“ protiv Rusije u - Albaniji
Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Albanije, u bazu Kučova će biti uloženo 45,8 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala