- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vimbldonski hram u kome je Novak našao svoj mir /video/

© Foto: Printskrin/You Tube/Charlie TierneyNovak Đoković, budistički hram, London, Vimbldon
Novak Đoković, budistički hram, London, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Novak Đoković ima milione navijača širom sveta, ali i neočekivanu bazu budističkih kaluđera koji se nalaze na samo pet minuta šetnje od Vimbldona i koji ga obožavaju.
Sveštenici Budapadita hrama, u ulici u predgrađu, nedaleko od vimbldonskih terena, opisuju šestostrukog šampiona londonskog grend slema kao „njihovog prijatelja“, nakon što je postao najpoznatiji posetilac ovog zdanja.
Pre pandemije, Novak Đoković je redovno koristio hram za meditciju između mečeva na turniru, za koju monasi tvrde da je tajna njegovog uspeha. Godinama Novak je provodio po sat dnevno koristeći 160 ari parkova za tihu kontemplaciju i poboljšanje fokusa.
„Želim da Novak bude šampion“, kaže za londonski „Tajms“ Venerabl Pijobaso, ministar religije i stariji monah zadužen za meditaciju u Budapaditi.
„Novak nam je prijatelj – regularan je gost hrama i poznat zajednici oko njega“, dodaje monah odeven u narandžastu odoru.
„Pre nekoliko godina živeo je blizu hrama i bilo mu je zgodno da dođe i meditira kod nas. Nije dolazio na časove koje je hram sam organizovao, sve je sam radio. Provodio je od 30 minuta do sat vremena i preferirao šetnje u parku i pored jezera.“
„Tvrdio je i da mu meditacija pomaže dok igra tenis i da zahvaljujući njoj uspeva da ostane fokusiran u bilo kojoj stvari koju radi. Kada igra tenis, fokusira se samo na tenis, ide od meča do meča i ne pravi nikakve planove. Samo je fokus na meču, to je naučio u meditaciji i uspelo mu je“, ističe sagovornik „Tajmsa“.
Đoković najradije meditira sam, rano ujutru, dok nema puno ljudi u hramu. Uprkos izolaciji i tome što je pravoslavni hrišćanin, njegove posete hramu donele su mu popularnost među lokalnom budističkom zajednicom.
© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i navijači, Vimbldon
Novak Đoković i navijači, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Novak Đoković i navijači, Vimbldon
„Đoković nam je stavio do znanja da nije budista, ali da voli meditaciju i posete hramu. Svrha meditacije je da pokušate da razvijete kvalitet uma, da pokušate da izgradite koncentraciju i da se osećate mirno i relaksirano“, kaže Pijobaso.
Ostali Budisti i članovi zajednice tvrde da su takođe fanovi Novaka Đokovića. Novinari su u trpezariji posle zajedničke večere obožavalaca sreli Sju Stivens (73), gospođu rodom sa Tajlanda koja kaže:
„Svaki put kad je teniska sezona u jeku, sednemo i gledamo njgove mečeve. Novak dolazi u hram samo s vremena na vreme, kada mu je važno. I još navijam za njega.“
© AP Photo / Ben CurtisNovak Đoković, šampion Vimbldona
Novak Đoković, šampion Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Novak Đoković, šampion Vimbldona
Što se tiče Đokovića, on je uvek bio otvoren kada je reč o meditaciji. Govreći pre osvajanja Vimbldona 2015. godine, rekao je:
„Pokušavam da održim sebe samo u sadšnjosti, nikako da se borim protiv misli i pritiska i uzbuđenja, već samo da zadržim mirnoću. Pokušavam samo da uživam u momentu.“
Unutrašnjost hrama u kome Đoković voli da se opušta tokom Vimbldona pogledajte na snimku ispod teksta.
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
SPORT
Ko je „nasilnik“, a ko je „mekan“ – legenda ne želi da gleda haos: „Nisam video ništa slično!“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
SPORT
Italijan će dati sve od sebe, ali Novak je taj koji se pita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala