- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Narodno pozorište najavilo dva velika naslova: „Decu“ Milene Marković i „Magbeta“

© Sputnik / Lola ĐorđevićNarodno pozorište u Beogradu
Narodno pozorište u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Sumirajući završenu 153. pozorišnu sezonu, Narodno pozorište u Beogradu već je najavilo dva velika naslova za sledeću: reč je o premijeri predstave „Deca“, rađenoj po Ninovom nagradom ovenčanom romanu Milene Marković, u režiji Irene Popović Dragović, i Šekspirovom „Magbetu“ u režiji Jagoša Markovića.
Tokom protekle sezone ansambli nacionalnog teatra izveli su devet dramskih, dve operske i dve baletske premijere, odnosno imali su ukupno 315 predstava na matičnoj sceni i na gostovanjima, koje je sa gostujućim predstavama i drugim performativnim događajima pratilo oko 90.000 gledalaca, rečeno je na konferenciji za novinare. Jedan od velikih projekata koji je obeležio proteklu sezonu nesumnjivo je predstava „Godine vrana” Siniše Kovačevića koja je okupila 60 učesnika na sceni.
I operski ansambl priprema sledeću sezonu. Već su počele probe „Turandota”, u režiji Marija Pavla del Monaka, sina prvakinje operske Dragane del Monako, a u planu je I obnova opere „Koštana” Petra Konjovića, baletsko-operska premijera „Vaskrsle seni” Svetislava Božića kao i Verdijev „Falstaf”, u režiji Nebojše Bradića. Osvrnuvši se na proteklu sezonu, direktor Opere NP Nikola Mijailović istakao je nastupe proslavljenih srpskih operskih pevača Željka Lučića, Zorana Todorovića, Milijana Nikolić...
Nova direktorka Baleta Ana Pavlović podsetila je na premijeru „Uspavane lepotice” kao i na izuzetno uspešno gostovanje baleta „Ko to tamo peva” u HNK u Zagrebu I najavila veoma ambiciozan plan za narednu sezonu s obzirom da njime Balet NP obeležava vek postojanja:
„Počećemo klasičnim i vrlo atraktivnim komadom ‘Gusar’, koji kod nas nikada nije igran. U planu je rekonstrukcija našeg baletskog opusa, tako što ćemo pružiti šansu mladim koreografima da daju svoje viđenje naše baletske istorije”, rekla je Ana Pavlović.
Milena Marković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
KULTURA
Da li si džabe skočio na nož ili si pobedio: Milena Marković o "Deci" i Ninovoj nagradi /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala