- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija divlja u Turskoj: Skok od 79 odsto dostigao najviši nivo u poslednjih 25 godina

CC0 / Pixabay / Turska lira
Turska lira - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Inflacija u Turskoj porasla je prošlog meseca na blizu 79 odsto međugodišnje, na najviši nivo zabeležen u toj zemlji u poslednjih četvrt veka.
Godišnja stopa inflacije je iznosila u junu 78,62 procenta, prema današnjim podacima turskog statističkog instituta. Mesečni rast potrošačkih cena je iznosio 4,95 posto, prenosi Si-En-Bi-Si.
Cene prevoza skočile su u junu za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za 93,93 procenta, pokazuju vladini podaci.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se u poslednjih par godina protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija, pri čemu navodi da su kamatne stope „majka svakog zla“. Posledice te politike su nagli pad turske lire i znatno osipanje potrošačke moći prosečnog zaposlenog u Turskoj.
Erdogan je dao instrukcije centralnoj banci da više puta snizi referentnu kamatu 2020. i 2021. godine, čak iako je inflacija nastavila da raste.
Ključna kamatna stopa je prošle jeseni postepeno smanjena na 14 posto i od tada je ostala na istom nivou. Lira je lane pala za 44 procenta prema dolaru, a od početka ove godine je oslabila za 21 posto prema američkoj valuti.
Turska vlada je uvela neortodoksnu monetarnu politiku u pokušaju da ojača liru bez podizanja kamatnih stopa. Krajem juna, turski bankarski regulator najavio je zabranu kredita u lirama kompanijama koje drže, kako ocenjuje, previše deviza, što je na kratko ojačalo liru, ali je izazvalo veću neizvesnost među investitorima koji dovode u pitanje održivost te mere, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala