- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert: Rusija može obustaviti isporuke nuklearnog goriva, očekuje nas teška kriza

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na glavni grad Bugarske, Sofiju
Pogled na glavni grad Bugarske, Sofiju - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Pogoršanje odnosa sa Rusijom preti Bugarskoj najozbiljnijim problemima u nuklearnoj energetici, upozorava predsednik saveta direktora Bugarskog energetskog foruma Ivan Hinovski.
U svom pisanom obraćanju predsedniku Bugarske, političkim partijama i budućem rukovodstvu Ministarstva energetike ekspert je izjavio da oseća potrebu da podeli sa njima svoju zabrinutost i prognoze zbog pogoršanja diplomatskih odnosa sa Rusijom.
On je podsetio da 100 odsto isporuka nuklearnog goriva, komponente i inženjerijske usluge za bugarsku atomsku centralu "Kozloduj" obezbeđuju ruske kompanije.
"Bugarska će se suočiti sa veoma teškom krizom zbog prinudnog prekida rada atomske centrale "Kozloduj", kada se potroše zalihe nuklearnog goriva", navodi se u saopštenju.
Ako se realizuje najgori scenario i Rusija prestane da isporučuje nuklearno gorivo za elektranu, treba zaustaviti samo jedan blok "Kozloduja" i opet pustiti u rad termoelektrane.
„Ne verujem da će sve političke partije u zemlji prihvatiti konsenzusom ovaj program, ali sam duboko uveren da je to jedini izlaz iz ćorsokaka potencijalne krize koja može nastati posle 2023. godine zbog mogućeg obustava isporuka nuklearnog goriva i rezervnih delova za atomsku centralu "Kozloduj". Ali baš sada je vreme da se razmisli i planiraju koraci kako bi se izbegli probleme“, zaključio je on.
Ministar energetike Aleksandar Nikolov, komentarišući mogući prekid isporuke nuklearnog goriva, izjavio je ranije da Bugarska ima alternativne dobavljače. Posle 2024. godine moguće je da će jedan od reaktora biti snabdeven nuklearnim gorivom koje nije rusko, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala