- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ulagači našli zamenu za kriptovalute: Novi trend - luksuzni satovi

CC0 / Unsplash/Amin Hasani / Luksuzni satovi
Luksuzni satovi - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Cena polovnih satova dramatično je porasla, a trenutno pokazuje znake smirivanja, nakon što su neki vlasnici ponudili na prodaju svoje modele „Roleks“ i „Patek Filip“, pokazao je novi indeks platforme Subdial.
Tražnja za nekim modelima luksuznih satova je naglo porasla, ali su se cene vratile na malo razumniju meru koja je u skladu sa realnom potražnjom, rekao je Ros Krejn, jedan od osnivača kompanije Subdial i jedan od naučnika koji su kreirali indeks.
Indeks Subdial50, koji prati svetske cene 50 najprodavanijih luksuznih satova, izgubio je oko šest odsto svoje vrednosti u prethodnih 30 dana. Crni „roleks dajtona“, koji se vodi pod oznakom 116500LN, izgubio je 10 odsto svoje vrednosti prošlog meseca, iako je njegova vrednost i dalje 19 odsto viša na godišnjem nivou. Plavi „patek filip nautilus 5711“, čija je maloprodajna cena oko 119.000 funti (145.230 dolara), izgubio je oko 12 odsto u poslednjih 30 dana nakon skoka od 44 odsto u poslednjih 12 meseci, pokazuju podaci, prenosi Bankar.rs.
Indeks uključuje modele „roleksa“ „dajtona“, dejtdžast“ i „sabmariner“, kao i nekoliko modela „patek filip nautilus“ i model „rojal ouk“ kompanije „Audemars Piget“, i u prethodnoj godini porastao je za oko 32 odsto, piše Blumberg.
To ulaganje u polovne luksuzne satove čini profitabilnijim od drugih alternativnih investicija, uključujući oldtajmere, zlato i kriptovalute, koji su prethodnih meseci zabeležili veliki pad. Indeks S&P 500 je takođe na putu da zabeleži najgorih šest meseci od 1970.
Interesovanje za kolekcionarske primerke starih modela satova je svoj vrhunac doživelo za vreme pandemije virusa korona, jer su ih kupci, zatvoreni u kućama i sa viškom novca, naručivali preko interneta, prenosi Bankar.rs. Neki investitori, koji su ostvarili dobitke na tržištu kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija, polovne satove su videli kao sledeću vrstu poželjnih investicija.
Cene nekih modela porasle su više od dva puta jer su tržište, na kojem su do tada bili uglavnom kolekcionari i kupci iz hobija, preplavili novi ulagači. Nakon što je kompanija „Patek“ objavila da prestaje sa proizvodnjom modela „5711 nautilus“, njegova cena je još više porasla.
Sada kada vrednost kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija naglo pada, a kamatne stope rastu, raste broj onih koji su spremni da prodaju svoje satove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala