- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadalov (ne)prijateljski potez i susret dve „usijane glave“ – da li je ovo neki novi Vimbldon?

© AP Photo / Alastair GrantRafael Nadal i Lorenco Sonego
Rafael Nadal i Lorenco Sonego - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Treće kolo Vimbldona donelo je dva izuzetno uzbudljiva meča, ali i mnogo kako očekivane tako i neočekivane napetosti. Rafael Nadal pobedio je Lorenca Sonega, ali će meč obeležiti potez Španca koji je tražio Italijanu da ne slavi poen. Sa druge strane, bitku su vodili Stefanos Cicipas i Nik Kirjos, a Australijanac je tražio diskvalifikaciju Grka.
Za Vimbldon se ne kaže bez razloga da je naprestižniji teniski turnira. Od kodeksa ponašanja sve do kodeksa oblačenja, jasno je da ga igrači poštuju na drugačiji način nego druge turnire.
Skandali su na Vimbldonu mnogo veći nego na bilo kom turniru jer su na tom svetom teniskom mestu gotovo neprihvatljivi.
Ipak, ovogodišnji Vimbldon razlikuje se od prethodnih po mnogo čemu, od ukinutih bodova, zabrane ruskih i beloruskih igrača, pa sve do ponašanja tenisera i teniserki koji su nešto napetiji.
Možda se najmanje očekivalo da će napetost pokazati Rafael Nadal koji je kao apsolutni favorit ušao u meč protiv Lorenca Sonega, ali i to se dogodilo.
Nadal očekivano je furiozno ušao u meč protiv Sonega i ubedljivo stigao do 2:0 u setovima.
Međutim, u trećem setu Sonego je počeo da igra bolje nakon što je zbog kiše zatvoren krov, a Nadal sa druge strane nije znao kako u tim trenucima da spreči snažan otpor Italijana.
Kada je pri rezultatu 4:3 Sonego uspeo da vrati brejk Špancu i izjednači na 4:4 glasno se obradovao što je zasmetalo Nadalu.
Umesto da se obrati sudiji ili jednostavno proguta radovanje protivnika koje nije bilo toliko neuobičajeno, Rafa je pozvao rivala na mrežu.
Zbunjeni Sonego slušao je Nadalove pridike o tome da nije u redu toliko se radovati, a sudija se složio sa Špancem.
Sve je od tog trenutka stalo za Sonega jer je ritam koji je uspostavio u trećem setu nestao usled velikog pritiska koji je osetio posle razgovora sa bivšim brojem jedan. Nadal je lako završio meč i ponovo pokušao da objasni italijanskom teniseru šta mu je smetalo.
Nakon meča, Sonego je objasnio da smatra da je Španac trebalo da se obrati sudiji ako mu je nešto smetalo jer je ovakvom taktikom uspeo da ga poremeti.
„Igrač ne bi trebalo da zove svog rivala na mrežu. Ne možete to da radite na Vimbldonu. Nadal je trebalo da popriča sa glavnim sudijom. On me je poremetio“, rekao je Sonego posle meča.
Sa druge strane, Španac je pokušao da objasni da nije imao lošu nameru, ali je jasno da je odabrao pogrešan trenutak.
„Ne, ne, nije bilo začinjeno. Iz dubine srca želim da kažem da nisam mislio ništa loše. Ako sam ga iznervirao, žao mi je, želeo sam da mu kažem nešto na lep način. Osećam se loše ako ga je to iznerviralo, stvarno mi je žao. Razgovarali smo na mreži, pričaćemo posle, mislim da neće biti problema“, rekao je Nadal.
U isto vreme, na terenu broj jedan igrali su Nik Kirjos i Stefanos Cicipas, a varnice su bile očekivane čim se saznalo da će veliki rivali igrati jedan protiv drugog.
S obzirom da Australijanac na Vimbldonu igra vanserijski tenis bilo je jasno da se sprema duel epskih razmera.
Kirjos je u četiri seta savladao četvrtog nosioca Cicipasa, ali je do svađe moralo da dođe. U trenutku kada je Kirjos izjednačio na 1:1 u setovima Grk je besno poslao lopticu u publiku koja je možda i pogodila nekog od navijača.
Pobesneo je u tom trenutku Kijros i zatražio diskvalifikaciju grčkog tenisera, a sudiji je pomenuo i Novaka Đokovića koji je zbog slučajnog pogotka linijskog sudije na US openu diskvalifikovan sa turnira.
Bledi pozdrav ukazao je na ne tako prijateljsko rivalstvo Nika i Stefanosa, ali i na žustriji Vimbldon nego inače.
Teniseri nikad napetiji, a bodova nikad manje! Velika kontradiktornost ove godine dešava se na prestižnom Grend slemu jer igrači pružaju neverovatne partije, a za to neće biti nagrađeni.
Da li je ovo Vimbldon na kakav smo navikli?
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
SPORT
Srbin pravi čuda i igra za titulu
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SPORT
Kirjos tražio diskvalifikaciju Cicipasa, spominjao Novaka, pa eliminisao Grka
Rafael Nadal, Vimbldon, tenis - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
SPORT
Nadal munjevito do osmine finala Vimbldona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala