- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pariz objavio poverljivi razgovor Putina i Makrona

© Flickr / manhhaiJelisejska palata u Parizu
Jelisejska palata u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Pariz je prekršio poverljivost razgovora predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - što ilustruje kako Jelisejska palata shvata pojam diplomatije, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova televiziji "Rusija-1".

„Kada se obavljaju pozivi na najvišem nivou, to je, naravno, poverljiva stvar, prirodno, to su zatvoreni razgovori. Ispostavilo se da je nekoliko pre meseci, kada je Makron pozvao predsednika Rusije, ceo razgovor snimala novinarska kamera sa novinarima koji su sedeli i sve to snimali. Ovo je primer da oni tako shvataju reč „diplomatija“", rekla je Zaharova, komentarišući dokumentarni film francuskog reditelja Gi Lagaša „Predsednik, Evropa i rat“ o Makronovim potezima za rešavanje ukrajinskog sukoba, u kojem je prikazan snimak telefonskog razgovora Makrona i Putina.

Ona je napomenula da je Pariz imao osam godina da „pokaže čudo svog profesionalizma” radeći na sporazumima iz Minska u okviru Normandijskog formata.
„Nula, kao što ste videli“, ocenila je rezultate tog rada.
Francuski mediji objavili su u nedelju transkript razgovora Emanuela Makrona i Vladimira Putina od 20. februara. Razgovor je snimio francuski novinar Gi Lagaš, koji je tada lično bio prisutan, snimajući reportažu o predsedniku Francuske.
Makron je u tom razgovoru rekao Putinu da ga „nije briga“ za predloge narodnih republika DNR i LNR u okviru sporazuma iz Minska. Po njegovom mišljenju, oni imaju pravo samo da odgovore na ukrajinske predloge. Makron je takođe pozvao Putina da se narednih dana sastane sa američkim predsednikom u Ženevi, na šta je ruski predsednik odgovorio da se u principu slaže. Sudeći po stenogramu, razgovor je ponekad bio napet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala