- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obeleženo 80 godina od bitke na Kozari /video/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/elektronak/Cropped photo / Spomenik posvećen Bitki na Kozari
Spomenik posvećen Bitki na Kozari - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Na Mrakovici u BiH je obeleženo 80 godina od bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno.
U borbi je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Ovaj značajan istorijski događaj organizuju odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.
Obeležavanju su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno.

„Kozaračka epopeja živi i živeće“, rekao je Dodik na obeležavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On je istakao da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara.
„Zato smo ovde zajedno i šaljemo jedinstvene poruke“, rekao je Dodik.
On je naglasio da svake godine na ovoj manifestaciji sećanja čuje saznanje o Kozari koje je uvek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.
„Monstrum od NDH je organizovao logore za decu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke dece. Ta deca su bila jedina deca na svijetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države“, rekao je Dodik.
Dodik je naveo da sve generacije Kozare i Potkozarja to pamte, kao i on jer je vaspitan na stradanju Kozare, a predstava koju je stekao u porodici o ustašama i Nemcima je bila toliko stravična da i danas ponekad oseti strah od njih, prenosi RTRS.
On je podsetio da je Titov režim govorio drugačije.
Kod spomen-krsta parastos stradalim služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a nakon toga su položeni venci i cveće na centralni spomenik.
Venac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.
Vence su položili i izaslanik predsjednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević.
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Nakon „Dare iz Jasenovca“, snima se i film „Deca Kozare“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala