- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko Zapadu: Zar niste znali da Rusija i Belorusija imaju jedinstvenu vojsku?

© Sputnik / Radoje PantovićVojnici Belorusije ispred "iljušina" na aerdormu u Batajnici.
Vojnici Belorusije ispred iljušina na aerdormu u Batajnici. - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Minsk i Moskva neće dozvoliti da se oživi nacizam kao oružje kolektivnog Zapada usmereno protiv slovenskog sveta, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i dodao da je Minsk uvek podržavao i podržavaće Rusiju.
„Danas nam prigovaraju što smo jedina zemlja na svetu koja podržava Rusiju u njenoj borbi protiv nacizma... Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju“, istakao je Lukašenko na ceremoniji polaganja venaca na memorijalnom kompleksu „Kurgan slave“ kod Minska.
On je naveo da su tvrdnje o Minsku u vezi sa tim smešne, tužne i žalosne.
„Rusija je nama bratska država, to je najbliža zemlja u kojoj žive naša braća i braća i sestre“, dodao je on.
„Naša tragedija, Belorusa, je što su se danas sukobila dva bratska naroda – Rusi i Ukrajinci. To je naša tragedija, ali mi uvek govorimo da je istina jača. A istina je danas na strani bratske Rusije“, ocenio je Lukašenko.
„Mi smo jedina zemlja koja podržava Ruse u ovoj borbi. A koliko je država na onoj strani, skoro pedeset, koji se faktički bore protiv Rusije u Ukrajini“, dodao je predsednik Belorusije.
Prema njegovim rečima, Belorusija ima najbliži savez sa Ruskom Federacijom, „sa kojom gradimo moćnu Saveznu državu“.
„Zar nisu znali da smo mi odavno stvorili jedinstvenu grupu Oružanih snaga u Savezu Belorusije i Rusije, faktički jedinstvenu vojsku? Pa zašto nam danas prigovarate? Bili smo i bićemo zajedno sa bratskom Rusijom. Naše učešće u specijalnoj operaciji odavno sam odredio, prvog dana početka specijalne operacije, kada sam rekao da nećemo nikome dozvoliti da puca u leđa Rusima. I zauzeli smo odbranu od Brestske tvrđave duž južne granice da bismo sprečili taj udarac u leđa Rusima od strane NATO trupa. Oni to ne mogu da nam oproste“, istakao je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, „nikome od nas – ni Belorusima, ni Rusima, ni Ukrajincima – ne treba rat. Ali ne možemo ni da dozvolimo da oživi nacizam kao oružje kolektivnog Zapada usmereno protiv slovenskog sveta“, rekao je Lukašenko.
On je ukazao na odluke koje je doneo NATO o povećanju broja oružanih snaga u istočnoj Evropi 10 puta.
„Zašto u mirnodopsko vreme? Da bi ratovali, a mi moramo da opstanemo. A mi ćemo učiniti sve kako bismo opstali i pobedili“, zaključio je Lukašenko.
On je dodao i da se ne sme dozvoliti da ljudi zaborave na Veliku pobedu.
„Prestupivši sve moralne principe i moralne barijere, oni (protivnici Minska i Moskve) danas ne samo da poriču Hatin, Babin Jar i blokadu Lenjingrada, već su spremni da predaju zaboravu tragediju svojih naroda, da izbrišu iz istorije Buhenvald, Aušvic i Majdanek. Šta mi možemo time da suprotstavimo? Samo istinu, grubu i surovu istinu istorije, i borimo se za tu istinu“, poručio je beloruski predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala