- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Cilj zapadnih sankcija ─ kažnjavanje neistomišljenika

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Sankcije Zapada imaju za cilj kažnjavanje svih neistomišljenika i potčinjavanje njihovoj volji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Liberalizam? Sada govore – neoliberalna doktrina i politika. Dovoljno je da se pogleda na probleme koji sada besne na Zapadu. Pri čemu su povezani ne samo sa prirodnim tokom stvari u sferi ekonomije i trgovine – bilo je uspona i padova, a veštački ih stvara za sebe sam Zapad. O tome je detaljno govorio predsednik Vladimir Putin kada je objašnjavao epistemologiju aktuelne prehrambene i energetske krize izazvane nepromišljenom, ishitrenom i jasno sebičnom politikom zapadnih država“, rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.
„To se odnosi i na sankcije koje se nisu pojavile juče i imaju za cilj kažnjavanje svakog ko se ne slaže, potčinjavanje svojoj volji i interesima, zanemarujući potrebe svih ostalih“, dodao je on.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ujedinjene nacije su više puta izjavljivale o pretnji prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optuživao Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok je Moskva kategorički negirala takve optužbe. Istovremeno, vlasti u Kijevu su same stvorile mnoge prepreke za izvoz žita: osim otkrivenog paljenja žita u luci u Marijupolju, ukrajinske trupe su minirale Crno more, što ne dozvoljava da se žito izveze brodovima na svetska tržišta.
Ruski lider Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i da će, ako Kijev očisti luke od mina, brodovi sa žitom moći da izađu iz luka bez problema.
Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Putin: Zapad je saterao sebe u zamku; Imamo veoma mnogo istomišljenika, ali se neki boje da to kažu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala