- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kitovi ubice objavili rat belim ajkulama: Masakrirana trupla na obali /video/

Orke, kitovi ubice - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Dve orke, kitovi ubice po imenu Port i Starbord čini se da imaju posebno veliku mržnju prema velikim belim ajkulama. Od 2017. godine, more je na obalu Južne Afrike izbacilo osam belih ajkula koje su na sebi imale znakove napada kitova-ubica. Većini je nedostajala jetra, a nekim je i srce bilo pojedeno.
Rane na ajkulama kao i praćenje dve orke ukazuju da su Port i Starbord vinovnici ovih napada, a naučnici veruju da je broj ubijenih ajkula mnogo veći, samo što njihova tela nisu isplivala na obali.
Naučnici su studiju objavili u časopisu „Afrikan džurnal of marin sajens“.
„Kitovi-ubice su veoma specijalizovani lovci. Ova dva su naučila kako da napadaju ajkule kako bi došli do njihovih masnih hranljivih jetri, koje mogu da teže i do trećine težine odrasle ajkule“, objašnjava biolog Alison Tauner, predvodnica istraživanja.
Potpuno odrasle orke mogu da budu skoro devet metara dugačke i da teže sedam tona. Najčešće love u čoporima i jelovnik im je prilično raznovrstan, od foka i delfina do ajkula i lignji.
Međutim, velike bele ajkule su veoma opasni protivnici i mogu da budu duže od šest metara i imaju izuzetno opasne čeljusti.
Nadgledajući obalu i prateći označene ajkule, njen tim je utvrdio da su velike bele ajkule potpuno prestale da posećuju određene delove južnoafričke obale gde orke patroliraju.
„Što duže orke prolaze tim područjima, to se duže ajkule klone“, navela je Taunerova, prenosi RTS.
Orke, kitovi ubice - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Moćni predator: Kitovi ubice love najveću životinju na svetu /video/
Kit ubica - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Trideset kitova ubica napalo britansku jahtu: Kružili oko plovila dva sata, odgrizli kormilo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala