- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski list: Situacija u Ukrajini podelila NATO na tri tabora

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo NATO-a na samitu u Briselu
Logo NATO-a na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Sukob u Ukrajini ne samo što je izazvao nesuglasice između zemalja NATO-a, već je i podelio članice Alijanse na tri tabora, tvrdi britanski list „Sandej tajms“.
List navodi da postoje tri tabora unutar NATO-a i to: „jastrebovi“, „golubovi“ i „nojevi“.
Među zemljama-„jastrebovima“ su članice Alijanse koje smatraju da je neophodno ne samo da se postigne povratak kontrole Ukrajine nad teritorijom Donbasa i Krima, već i „da se Rusiji zada tako snažan udarac da u budućnosti ne bi mogla da predstavlja pretnju nikom od svojih suseda“. List ne navodi koje zemlje svrstava u „jastrebove“, ali u svom blogu o takvim zemljama citira neimenovanog analitičara bliskog poljskoj vladi.
Zemlje-„golubovi“, prema pisanju lista, teže da postignu mirno rešenje između Rusije i Ukrajine. To su zemlje koje bi pristale na povlačenje ruskih trupa na njihove položaje do 24. februara, pomirivši se sa statusom Krima, DNR i LNR. U tom kontekstu, navodi se neimenovani zvaničnik jedne od skandinavskih zemalja koji je rekao da „takav dogovor ne bi bio pravedan, ali je praktičan“.
„Sandej tajms“ svrstava u zemlje-„nojeve“ one članice NATO-a koje se više fokusiraju na unutrašnje probleme. Ove zemlje podržavaju dokumente Alijanse, ali u većoj meri idu „linijom manjeg otpora“. List je u ove zemlje svrstao države na jugu Evrope.
List zaključuje da je nedostatak dogovora unutar zemalja NATO-a u mnogome prouzrokovao neuspeh takve ideje kao što je raspoređivanje malih kontingenata trupa NATO-a u gradovima na zapadu Ukrajine – daleko od linije fronta za obuzdavanje raketnih udara.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala