- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vredan poklon Srbiji: Ambasada Maroka darovala predmete poznatog pisca udruženju Adligat

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/ActuaLitté / Marokanski pisac Tahar ben Želun
Marokanski pisac Tahar ben Želun - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž poklonio je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat više vrednih predmeta nagrađivanog marokanskog pisca Tahara ben Želuna.
Među poklonjenim predmetima su ručno rađeni marokanski instrument „ud“, šešir pisca, potpisane knjige i 84 publikacije značajnih marokanskih pisaca iz različitih društvenih oblasti.
Ambasador je to poklonio Adligatu povodom obeležavanja 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, a ovu godinu su ministri inostranih poslova dve zemlje proglasili godinom Maroka u Srbiji i godinom Srbije u Maroku.
Mohamed Amin Belhaž istakao je značaj unapređenja diplomatskih i prijateljskih veza dve zemlje i izjavio spremnost da Ambasada unapredi i prikaže javnosti važne zbirke koje se nalaze u Adligatu, a koje se odnose na Maroko.
„Ove godine, ambasada Maroka je razradila temeljan plan za mnogobrojne aktivnosti koje će biti predstavljene širom Srbije i koje će se posebno fokusirati na polje kulture i umetnosti. Siguran sam da je saradnja ambasade i Udruženja Adligat samo početak, koji će zbližiti naše zemlje, i pružiti priliku srpskom stanovništvu da se upozna sa marokanskom umetnošću i kulturom, kao i mogućnostima koje naše zemlje poseduju“, rekao je on.
Karijerni diplomata u penziji i načelnik Odeljenja za međunarodne odnose Udruženja Adligat Aneta Đermanović rekla je da je marokanska zbirka značajna jer svedoči o prijateljstvu i vezama Srbije i Maroka, kao i o jednog bogatoj kulturi koja je mnogo doprinela ljudskoj civilizaciji.
Predsednik Udruženja Adligat Viktor Lazić kazao je da je kultura osnovni temelj na kojem se grade sve druge aktivnosti i veze.
„Kada dođu teška vremena, sve drugo može da popusti, ali ono što je izgrađeno na polju kulture, to jedino trajno i zauvek ostaje. Zato je kulturna diplomatija najbolji način unapređenja međunarodnih odnosa i učvršćivanja starih prijateljstava, kao što je to slučaj sa Marokom“, naveo je Lazić, saopšteno je iz Udruženja Adligat.
U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat nalazi se značajna zbirka knjiga o Maroku, kao i zbirka marokanske filatelije i numizmatike.
Zajednički cilj Udruženja Adligat i Ambasade jeste da tu zbirku pretvori u svojevrstan info-centar o ovoj zemlji sa pre svega kvalitetnom literaturom obogaćenu reprezentativnim predmetima marokanske kulture, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala