- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje nemačkim građanima: Nemojte da se šokirate kad dobijete račun za gas

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Plin
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Situacija sa snabdevanjem gasom u Nemačkoj i dalje je napeta, zato stanovnici treba da se pripreme na značajno povećanje cena, izjavio je šef nemačke Mrežne agencije Klaus Miler u intervjuu za mediagrupu „Funke“.
Prema njegovim rečima, Rusija je u poslednje vreme smanjila snabdevanje gasom preko „Severnog toka“ za 60 procenata, pri čemu Miler tvrdi da razlozi uopšte nisu tehničke prirode. Istakao je da se desetodnevni tehnički remont cevovoda obavlja svakog leta, iako u trenutnim uslovima to čini nervoznim hiljade industrijskih preduzeća.
„Pitamo se da li će ovaj tehnički remont postati mnogo duži politički remont“, naglasio je šef agencije.
U vezi sa tim, Miler je prognozirao da će doći do rasta cena gasa za potrošače. On je precizirao da zbog situacije sa „Severnim tokom“, cena može skočiti dvostruko, a dalji razvoj događaja je nepredvidiv.
Kako je naveo, zbog krize, mnogi stanovnici zemlje ne mogu da se izbore čak ni sa minimalnim poskupljenjem energenata, usled čega će „biti šokirani kada dobiju obaveštenje od dobavljača“. Miler ocenjuje da će vlasti morati da usvoje mere koje će doprineti olakšanju situacije za građane.
Podsetimo, ruski „Gasprom“ je 14. juna saopštio da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona, a 15. juna je upozorio na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno. Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.
U međuvremenu, pres-služba „Nord Strim AG“, kompanije operatora gasovoda „Severni tok“, saopštila je da će obustaviti snabdevanje gasom preko tog gasovoda na 10 dana zbog redovnog remonta.
Prema navodima izvora, druga turbina, koja takođe treba da bude remontovana, ne može da bude poslata preko granice. Nemački koncern „Simens“ je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rešenje problema.
Pored toga, od 21. do 28. juna obustavljeno je snabdevanje gasom preko „Turskog toka“ (gas se preko njega dostavlja Turskoj i tranzitom preko turske teritorije zemljama južne i jugoistočne Evrope), jer je u toku planirani godišnji tehnički remont.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
RUSIJA
Nemačka Federalna mrežna agencija: Moguć totalni prekid dotoka gasa iz "Severnog toka"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala