- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

U „Balkan ekspres“ sa Betovenom i Popom | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Važne nagrade i obeležavanje velikih jubileja u kulturi obeležilo je prvu polovinu godine. Među današnjim gostima „Orbite kulture“ su dobitnici velikih pozorišnih priznanja, svetski muzičar sa naših prostora, a podsetićemo se i zašto neki pisci i filmski stvaraoci i danas, vek od rođenja, predstavljaju meru najvišeg umetničkog dometa.
Orbita kulture, 2. jul
Šta drame Aleksandra Popovića čini tako izuzetnim da im već treći put posvećuje rediteljsku pažnju, šta želi da poruči, možda i da opomene, trilogijom započetom Popovićevom „Belom kafom“, a nastavljenom „Mrešćenjem šarana“ i dramom „Kus petlić“ koja je - posle trijumfa na Sterijinom pozorju i nedavnom festivalu u Zrenjaninu - gostovala u dva termina u Beogradu, na sceni Narodnog pozorišta – za Sputnjik objašnjava nagrađivani pozorišni reditelj Milan Nešković.
Zbog čega je filmski svet i devet decenija po rođenju Andreja Tarkovskog saglasan u stavu da posle njega niko nije uradio bolje, ko je bio ovaj velikan umetnosti, filmski pesnik i filozof, metafizičar i slikar koji je sa samo tri kratka i sedam igranih filmova obezbedio svoje mesto među besmrtnima – za Sputnjik objašnjava filmski kritičar Miroljub Stojanović.
Kakve je muzičke savete dobila od Tome Zdravkovića, da li je Lili iz „Balkan ekspresa“ i za nju, kao i za publiku, jedinstvena i neponovljiva uloga, zašto smatra da je prednost to što je dete „iz mješovitog braka“, a jednom od svojih najvažnijih vrlina to što nikad ne laže – otkriva diva srpskog glumišta Tanja Bošković, ovogodišnja dobitnica nagrade „Žanka Stokić“.
Šta je novo saznao iz „druženja“ sa Betovenom čije sonate nastavlja da svira na koncertima u Kolarcu, zašto svet sve više liči na slavnog kompozitora jer, kao i betoven, sve slabije čuje a izgleda i da će potpuno da ogluvi – za „Orbitu kulture“ objašnjava proslavljeni pijanista Aleksandar Madžar.
Da li je danas moguće zamisliti kakav je poetski zemljotres davne 1953. izazvao jedan pesnik kada je obznanio da konj „obično osam nogu ima“, šta sve posle zbirke „Kora“ u srpskoj poeziji nije ostalo isto i kako danas, kad obeležavamo vek od pesnikovog rođenja, razumemo snagu revolucionarnog zaokreta u pisanju koje je učinio Vasko Popa – pitanja su o kojima govore dr Marko Avramović iz Instituta za književnost i Branko Vraneš, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala