Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi – mešavina naroda iz bronzanog doba i Slovena: Veliko istraživanje koje menja teorije iz nastave

© AP Photo / Daniel Ochoa de OlzaTim arheologa i antropolagoa radi na identifikaciji skeleta
Tim arheologa i antropolagoa radi na identifikaciji skeleta  - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Teorija koju smo do sada učili u školama, da je dolaskom Slovena na Balkan došlo do zamene stanovništva, pala je u vodu, kaže velika međunarodna studija o poreklu stanovništva Balkana. Oko 50 odsto genoma današnjih Srba je autohtono do bronzanog doba, a druga polovina slovenskog porekla i potiče od migranata koji su na ove prostore došli u 7. veku.
Rezultate istraživanja u kome su učestvovale i naše naučne institucije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predstavio je prof. dr Karles Lalueza Foks iz Instituta za evolucionu biologiju u Barseloni.
Studija analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i post rimskom periodu, kao i današnjeg stanovništva. Analiza je omogućila utvrđivanje kontinuiteta populacija na našim prostorima i udeo DNK u današnjem modernom stanovništvu koji vodi poreklo iz duboke prošlosti.
„Istraživanje prodora Slovena u Evropu bilo je prilično teška za genologiju. Uzeli smo uzorke Slovena iz Srbije, a sada očekujemo i nove rezultate, ali suština je jednostavna, kada imate ove uzorke Slovena od pre 10 vekova, pre hiljadu godina, oni su već tada izgledali kao moderni Srbi, verovatno su tada prodrli u ovu regiju“, kaže Lalueza Foks.
Uzorci gena uzeti su iz Viminacijuma, Medijane, iz rimskog naselja Kuline, ali i sa drugih drevnih naselja na Balkanu, iz Hrvatske, Albanije, iz Severne Makedonije, pa i sa prostora današnje Grčke. Studija zato daje širu sliku promena koje su se dešavale u celom regionu i osnov je za analizu kasnijih slovenskih migracija.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Udruženje "Poreklo"Otkopavanje skeleta ispod stećka u Cerničkom polju
Otkopavanje skeleta ispod stećka u Cerničkom polju - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Otkopavanje skeleta ispod stećka u Cerničkom polju

Misterija odlaska Slovena na sever Evrope

„Očigledno se nešto dogodilo u periodu između bronzanog i savremenog doba što je usmerilo sve narode Balkana na sever, što je fascinantno. Ono što sada akcentujemo su rimsko-balkanski uzorci, uključujući srpske i hrvatske. Možemo videti veliku raznovrsnost u Rimskom carstvu, koja se pomera ka Bliskom istoku. Međutim, kada pogledamo period nakon Rimskog carstva, procenat ovih raznovrsnosti opada, ne postoje više uzorci sa Bliskog istoka. Pretpostavlja se da se nešto dogodilo između Rimskog carstva i Slovena, nešto što je gurnulo na sever celu populaciju Balkana“, objašnjava dr Lalueza Foks.
Višegodišnja studija je rezultat saradnje Univerziteta u Beogradu, stručnjaka Biološkog fakulteta sa Univerzitetom u Barseloni i laboratorijom Univerziteta Harvard.
Prof. Miodrag Grbić, koji predaje genomiku na Univerzitetu Vestern u Ontariju, a gostujući je profesor i u Beogradu i Barseloni, za Sputnjik kaže da će studija promeniti teoriju koju smo do sada učili u školama, da kada su došli južni Sloveni, na našem prostoru praktično nije bilo nikog.
„Sada kada istražujemo naš DNK, možemo da vidimo da nije došlo do zamene populacije, već da je došlo do mešanja postojeće, starobalkanske populacije sa novodošlim Slovenima, tako da je naš genotip otprilike 50 odsto te starobalkanske populacije i 50 odsto slovenske. Vrlo je interesantno da kada se napravi glavna komponenta analize, kada stavimo grupe iz bivših jugoslovenskih republika vidimo da dolazi do njihovog genetskog preklapanja. Pošteno rečeno, neke genetske razlike između tih naših grupa, Srba, Hrvata, Bosanaca, Crnogoraca, praktično nema“, kaže Grbić.
© Sputnik / Senka MilošRezultate istraživanja u SANU je predstavio prof. dr Karles Lalueza Foks iz Instituta za evolucionu biologiju u Barseloni
Rezultate istraživanja u SANU je predstavio prof. dr Karles Lalueza Foks iz Instituta za evolucionu biologiju u Barseloni - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Rezultate istraživanja u SANU je predstavio prof. dr Karles Lalueza Foks iz Instituta za evolucionu biologiju u Barseloni

Pravu istoriju piše genetika

On dodaje da je istraživanje važno da bi smo, kako kaže, imali pravu istoriju, a ne onu koja se upotrebljava banalnom politizacijom. Društvene nauke su jedno, a genetika nešto drugo, nepogrešivo. Uz to Srbija je nepresušan izvor gena, baštini Lepenski vir, Starčevo, Vinču, daje i kontinuitet Rimske imperije.
„Upravo smo u Barseloni završili sekvenciranje 12 genoma iz Lepenskog vira. To znači da sad idemo u našu dalju prošlost, u neolitski period. Dogovoren je i nastavak saradnje za ubuduće, analiziraće se Viminacijum sa detaljima koji bi trebalo da analiziraju socijalnu strukturu stanovništva, razlike između Rimljana i ove naše starobalkanske populacije, koja je bila deo stanovništva Viminacijuma“.
Iako je projekat predstavljen kao prvi u našoj istoriji u kome je korišćena molekularna genetika da bi se istražilo poreklo naroda na Balkanu, ono je zapravo potvrdilo da je interno istraživanje Udruženja „Poreklo“, takođe rađeno sa Biološkim fakultetom poslednjih šest godina, bilo na pravom putu.

Potvrđen i Srpski DNK projekat

„Srpski DNK projekat“ takođe je pokazao da su Srbi spoj starosedelaca i Slovena, kao i Hrvati i drugi narodi na našem prostoru. Predsednik Udruženja „Poreklo“ Jovica Krtinić kaže da veliku međunarodnu studiju niko neće moći da ospori.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Istraživanje je analiziralo i DNK stanovnika Viminacijuma
Viminacijum je istražen samo dva posto - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Istraživanje je analiziralo i DNK stanovnika Viminacijuma
„Uzorci koji su analizirani, koji pripadaju ljudima koji su živeli pre više od hiljadu godina su nesumnjivo toliko uklopljeni u ono što je danas slovenski prosek, a takvih nema u periodu železnog doba i Rima, tako da je tu stvar vrlo jasna. Analizirani skeleti iz docnijeg perioda, 8., 9. veka, nesumnjivo govore o upadu nove genetike, a ona je mogla doći samo sa Slovenima. Znajući danas distribuciju tih haplo grupa kod evropske populacije znamo da su tipične za današnje Beloruse, Ukrajince, Poljake, Ruse, posebno na zapadu“, kaže Krtinić.
Profesor Grbić dodaje da su reakcije na veliko istraživanje pozitivne, te da će ono sigurno otvoriti vrata novim istraživanjima. Podvlači da Srbija, za razliku od drugih na Balkanu, ima neverovatno blago, cela dinastija Nemanjića je sveta, njihovi ostaci su sačuvani.
„Englezi su pre nekoliko godina iskopali Ričarda III sa nekog parkinga, utvrdili su DNK analizom da je to on i to je bila svetska vest. Ako mi imamo celu seriju Nemanjića sačuvanu, treba samo da uradimo DNK analizu, to bi bila svetska vest i interesantno da se vidi da li je naša elita bila slovenskog porekla ili je bila nativna starobalkanska populacija“.
© Sputnik / Senka MilošProf. Miodrag Grbić kaže da je istraživanje važno da bi smo imali pravu istoriju, a ne onu koja se upotrebljava banalnom politizacijom
Prof. Miodrag Grbić kaže da je istraživanje važno da bi smo imali pravu istoriju, a ne onu koja se upotrebljava banalnom politizacijom - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Prof. Miodrag Grbić kaže da je istraživanje važno da bi smo imali pravu istoriju, a ne onu koja se upotrebljava banalnom politizacijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala