- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo“: Poruka patrijarha Porfirija iz Bratunca /video/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Mitropolija crnogorsko-primorska/Žarko DraškovićPatrijarh Porfirije u manastiru Ostrog
Patrijarh Porfirije u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Bratuncu, gde je služio parastos za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču, da je to mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.
„Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo“, rekao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, kazao da Bog podjednako gleda na svakog čoveka.
„Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja — mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo“, rekao je patrijarh Porfirije.
U stradanjima se odmerava granica koja deli dobro i zlo, naveo je Porfirije i napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a da dobitnika nema.
Patrijarh je istakao da na tom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti, preneo je portal RTRS.
Poručio je da je jedino Gospod Bog sudija.
„Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi“, rekao je patrijarh, navodeći da postoje ljudi koji beže od takvih mesta jer žele da sude.

Dodik: Neadekvatan tretman prema srpskim žrtvama — nastavak zločina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u Bratuncu da se na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu desio zločin nad Srbima ne samo u momentu izvršenja, nego i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane.
„Nijedan sud nije uzeo u obzir činjenicu, pa ni sama istorija da je ovde stradalo više od 3.500 Srba, dece, žena“, rekao je Dodik.
On je istakao da je prostor Birča i srednjeg Podrinja jedno od stradalničkih mesta.
„Republika Srpska je savest svih koji su stradali, a imali su ideju i želju da Srpska postoji i opstane, a mi koji danas vodimo Republiku imamo zavet prema onima koji su stradali da ljubav za Srpsku mora biti još jača i snažnija“, istakao je Dodik.
Dodik je naveo da je zahvalan patrijarhu Porfiriju što je u Bratuncu na obeležavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala