- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Ukrajina lansirala rakete na Belorusiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da on i predsednik Rusije Vladimir Putin nikoga ne ucenjuju nuklearnim oružjem.

„U vezi sa poslednjim razgovorom sa predsednikom Rusije…. Nije to nikakva nuklearna ucena. Mi nikoga ne nameravamo da ucenjujemo, posebno ne nuklearnim oružjem“, rekao je on na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Belorusije.

Prema njegovim rečima, ta tema se pojavila nakon što su se Poljaci obratili Amerikancima sa zahtevom da rasporede nuklearno oružje u Poljskoj.
„Rekao sam predsedniku Rusije: zašto se pravimo da se ništa ne dešava? Dugo smo se konsultovali i došli do zaključka da treba da budemo spremni da im u roku od 24 sata odgovorimo istom merom. Za to je potrebno pripremiti se i mi ćemo se pripremati, ali nikome ne pretimo i nikoga ne ucenjujemo“, poručio je Lukašenko.
Kako je istakao, Zapad je zainteresovan za nove provokacije protiv Minska i Moskve.
Evropska unija i NATO zainteresovani za to da se konflikt u Ukrajini produži kako bi uništili „nas i Rusiju i da bi se preko Rusije približili glavnom suparniku - Kini“, ukazao je on.
Lukašenko je rekao da Zapadu nije pošlo za rukom da ujedini čitav svet protiv Minska i Moskve.
„Potrebne su im nove provokacije da bi nas, Beloruse i Ruse, prikazali u užasnom svetlu“, istakao je beloruski predsednik.

Presretnute sve ukrajinske rakete

On je naveo da je ukrajinska vojska pre nekoliko dana pokušala da izvede udar na vojne objekte na beloruskoj teritoriji, ali su sve rakete presretnute.
„Provociraju nas. Moram da izvestim: pre tri dana, možda i više, sa teritorije Ukrajine su pokušali da izvedu udar na vojne objekte u Belorusiji. Ali, uz pomoć sistema ‘Pancir’uspeli smo da presretnemo sve rakete koje su ispalile ukrajinske snage“, rekao je on.
Beloruski lider je rekao da je izdao naređenje vojsci da stavi na nišan centre donošenja odluka protivnika Minska, kako bi, u slučaju napada, momentalno odgovorili.
„Želim da upozorim ‘jastrebove’ i da im otvoreno kažem: pre nešto manje od mesec dana izdao sam naređenje jedinicama Oružanih snaga da na nišan stave, kako je sad moderno reći, centre donošenja odluka u vašim prestonicama sa svim posledicama koje iz toga proizlaze“, poručio je on.
Takođe je upozorio da ako se protivnici Minska samo usude da izvedu udar „kako planiraju, na Gomelj, na jugu, na rafineriju nafte Mozirski, aerodrom u Lunincu ili Brestu, odgovor će biti momentalan, u sekundi“.
„Da odgovorimo imamo čime i to ne samo onim o čemu sam razgovarao sa predsednikom Rusije. Odavno sam se za to spremao. Setite se, govorio sam o proizvodnji raketa, ‘Polonezi’, u potpunosti ste na udaru tih raketa. Neću voditi računa ko je u kancelarijama, ko u dvorcima. Odgovorićemo žestoko i odlučno“, upozorio je on.

U Ukrajini nema nijednog beloruskog vojnika

Lukašenko je istakao da Minsk ne želi da ratuje u Ukrajini i da u toj zemlji nema nijednog beloruskog vojnika, ali da Belorusiju pokušavaju da uvuku u konflikt.
„Ponavljam još jednom, ne želimo da ratujemo u Ukrajini. Taj rat nam uopšte nije potreban. Nas, kao i do sada, pokušavaju da uvuku u taj rat. Samo je jedan cilj – jednim udarcem obračunati se i sa Rusijom i sa Belorusijom. Oni se navodno brinu, izjavljuju u Ukrajini da ne bi želeli da beloruska vojska uđe preko severne granice u Ukrajinu. Pa, oni bi bili srećni da uđemo. Njima je to potrebno jer im je naređeno ‘odande’i svejedno im je što ginu civili. Ukrajinski političari i predsednik imaju istu politiku: što više Ukrajinaca pogine, to će oni više vikati na sav glas čitavom svetu o zverstvima ‘fašista’ iz Rusije i Belorusije“, rekao je Lukašenko.

Neonacizam u punoj snazi, Zapad hrani novog monstruma u Ukrajini

Prema njegovim rečima, neonacizam je u Evropi u punoj snazi, a zapadni susedi već otvoreno govore o aneksiji pograničnih beloruskih i ukrajinskih teritorija
„Moramo da se suočimo sa istinom: neonacizam ne samo da diže glavu, on je u punoj snazi. Vidimo ga u geopolitičkim apetitima naših zapadnih suseda koji pohlepno gledaju na pogranične beloruske i ukrajinske teritorije i ne ustručavaju se da otvoreno govore o mogućoj aneksiji“, navodi beloruski lider.
Lukašenko dodaje da Zapad gaji novog monstruma u Ukrajini.
„Kao i u prošlom veku u pozadini tih procesa je ona ista civilizovana Zapadna Evropa koja je prvo gajila monstruma po imenu fašistička nemačka, a potom, da bi preživela, padala je u zagrljaj onima kojima je ne tako davno želela poraz. Istorija se ponavlja, gaje monstruma u Ukrajini“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala