- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kada dete može samo da ide na letovanje

CC0 / Pixabay / Putovanje — ilustracija
Putovanje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
O odlasku na more sa društvom deca maštaju godinama. Za neke je poverenje roditelja stvar koja se podrazumeva, drugi ga zasluže tek ako su za put izabrali dobro društvo. Kada dođe vreme da im deca sama odlaze na more roditelji su najčešće zabrinuti i nije im lako da donesu odluku.
O tome kada su deca spremna da samostalno idu na letovanje i kako roditelji u to mogu da budu sigurni, psiholog Mirjana Vuksanović je rekla:
„Godine deteta nisu jedini kriterijum, već mogu da služe samo kao orijentacija kada da ih pustimo. Važnije od godina je zrelost samog deteta. Njegova sposobnost da se samostalno i odgovorno ponaša. Zatim, iskustvo. Jako je važno da li su deca išla preko vrtića, škole na rekreativnu nastavu ili letovanje, da li su učestvovali u sportskim kampovima, i to iskustvo može mnogo da im pomogne“.
Kao roditelj troje dece, ona je navela da većina dece već negde od osnovne škole žele da sama krenu na letovanje, ističući da je to vreme kada sa njima treba početi razgovor koje uslove treba da ispune kako bi samostalno, odnosno sa društvom, išli na letovanje.
„Ne možemo nikada biti potpuno sigurni, ali možemo sa velikom verovatnoćom da pretpostavimo da je naše dete zrelo, prateći njegovo svakodnevno ponašanje, gledajući da li ispunjava dogovoreno, da li je ispunilo određene zahteve u smislu školskog uspeha, u smislu ponašanja kod kuće i van kuće. Možemo da zaključimo, odnosno pretpostavimo sa velikom verovatnoćom, da možemo da ga pustimo sa društvom na more“, izjavila je za RTS Vuksanovićeva.

Važno znati kuda dete ide, kako ide i sa kim ide

Poverenje između roditelja i dece se dugo gradi. I roditelji i deca bi trebalo da budu iskreni, otvoreni, da ne manipulišu, jer laži jako brzo dođu na naplatu i dovode do nepoverenja.
„Uzajamno poverenje, razgovor, stalno praćenje i saradnja, vezano sa ljubavlju, naravno, u porodici, daće dobre rezultate“, istakla je Vuksanovićeva.
Deci pred odlazak na letovanje ne bi trebalo govoriti šta treba, a šta ne treba da rade, jer je to već trebalo da nauče. Treba se dogovoriti o konkretnim stvarima, o načinu komunikacije, da roditelji ne zivkaju svaki čas, da odrede džeparac, jer se podrazumeva da su već naučila da raspolažu novcem.
„Dobro je unapred platiti prevoz i neke obroke, da ne bi došli u poziciju da nemaju para i dati im određenu sumu za ‘ne daj bože’. Ali ta suma treba kasnije da se vrati kući, ako ne bude vanrednih situacija. Time se gradi odgovornost i poverenje između roditelja i dece“, napomenula je psiholog.
Vuksanovićeva je dodala da je potrebno definisati zajednička pravila, jer što se više stvari definiše, manje će biti loših iznenađenja.
Besna žena - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
RUSIJA
Ruski psiholog otkriva zašto ljudi viču i kako reagovati na agresiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala