- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Velike gužve na graničnim prelazima, najkritičnije na Preševu i Horgošu

© Darko VojinovicGužva na graničnom prelazu Batrovci
Gužva na graničnom prelazu Batrovci - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Prvog dana jula napravile su se velike gužve na graničnim prelazima Srbije. Od jutros, najduže se čeka na Horgošu i Preševu — oko dva sata.
Kako izveštava RTS, u Mađarsku se ulazi u pet traka, dok je šesta rezervisana za autobuse. Pristižu naši radnici iz inostranstva, potom oni koji tranzitiraju ka Bugarskoj, Albaniji i Turskoj, ali i turisti koji idu ka Grčkoj na letovanje.
„Spremni smo za ovu turističku sezonu. Imamo dovoljan broj graničnih službenika, za redovne smene i eventualna vanredna dežurstva. U kontaktu smo sa Graničnom policijom. Po potrebi otvaramo dodatne trake, činimo sve da putnici čekaju što manje“, rekao je Siniša Antonijević, šef carinske ispostave Horgoš.
Spremne su i brošure u kojima putnici mogu da pročitaju informacije o carinskim formalnostima.
„Treba da znaju da mogu da unesu svoj lični prtljag i robu u vrednosti do 100 evra bez plaćanja carinskih i drugih dažbina. Ako imaju robu vredniju od toga dužni su da je prijave i biće im ocarinjena po stopi od 10 odsto, plus pripadajuća PDV stopa. Unos novca je potpuno slobodan, mogu da unesu deviza koliko god žele, a ako je veći od 10.000 evra dužni su da ga prijave i dobiće odgovarajući obrazac“, napomenuo je Antonijević.
Horgoš je jedan od devet graničnih prelaza sa Mađarskom. Našim građanima, pogotovo za vikende leti, preporučuju se ostalih osam.
Granični prelaz Bajmok radi petkom, subotom i nedeljom do 24 sata, a od danas prelaz Bački vinogradi radi do 22 sata samo vikendom.

Gužve i na pravcima ka Grčkoj

Na Preševu je kolona putničkih automobila koji čekaju da izađu iz Srbije duga oko dva kilometra, a čeka se u proseku oko dva sata.
Automobili se kreću polako, a granična policija i carinici primenjuju minimum granične kontrole što bi trebalo da ubrza protok vozila i ljudi.
Alternativni granični prelaz sa Severnom Makedonijom je Prohor Pčinjski, gde je po pravilu uvek manja frekvencija saobraćaja. Da bi se stiglo do tog graničnog prelaza potrebno je oko 40-ak kilometara nakon isključenja kod Bujanovca ili Vranja.
Ovo je prvi udarni vikend kada su duža zadržavanja. Za 24 sata na Preševu prošlo je oko 40.000 putnika.
Sudeći prema kamerama Auto-moto saveza Srbije, gužva je i na prelazu Gradina ka Bugarskoj, gde su formirane četiri velike kolone automobila koje se sporo kreću.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala