- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina uvela vize državljanima Rusije

© Fotolia / Mixa75Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte
Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Kijev od 1. jula uvodi vizni režim sa Rusijom. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, posedovanje vize ne garantuje Rusima ulazak na teritoriju Ukrajine, jer konačnu odluku donose graničari.
Prema rečima direktora odeljenja zemalja ZND pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Alekseja Poliščuka, Moskva će doneti odluku o odgovoru na uvođenje viza polazeći od nacionalnih interesa.
„Zaista smo nedavno dobiti elektronsku kopiju ukrajinske note sa odgovarajućim obaveštenjima. U njoj se navodi da se od 1. jula faktički raskidaju dva sporazuma istovremeno: prvi iz 1997. godine o bezviznom putovanju građana i drugi iz 2011. godine o prekograničnom kretanju stanovnika pograničnih rejona“, rekao je Poliščuk.
Po njegovim rečima, u poslednjih osam godina Ukrajina je sistematski pooštravala uslove za ulazak Rusa u zemlju – tako su se 2014. godine uslovi odnosili na muškarce sa prebivalištem na Krimu, a od 2018. godine traže otiske prstiju, turistički vaučer, pozivnicu, povratnu kartu.
„Uprkos tome, Rusija je uvek poštovala sporazume o bezviznim i prekograničnim putovanjima i nastavi to da čini“, rekao je diplomata.
Senator sa Krima Sergej Cekov smatra da Moskva ne treba da preduzima uzvratne mere na uvođenje viza, jer je ukrajinski narod – bratski za Ruse.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Zelenski uveo sankcije Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala