- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusi napravili novo oklopno vozilo –„ahmad“ /video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska tokom specijalne vojne operacije
Ruska vojska tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
U Rusiji je napravljeno oklopno vozilo „ahmad“, a prilikom konstruisanja uzeti su u obzir izazovi sa kojima se suočavaju vojno-industrijski kompleks i vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je Sputnjiku obavešten izvor.

„Novo oklopno vozilo napravljeno je s osvrtom na iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije. Na osnovu želja i preporuka vojnika sa fronta napravljeno je vozilo 6h6 koje je jednostavno za rukovanje i ekonomski pristupačno. Lider Čečenije Ramzan Kadirov još u aprilu je prvi pokazao interesovanje za vozilo. U znak poštovanja prema njegovom patriotizmu, odlučeno je da se pilot-serija oklopnih vozila nazove 'ahmad'“, objašnjava naš sagovornik.

Kako je precizirao, oklopnjaci „ahmad“ su prvi put predstavljeni na Paradi pobede u Groznom 9. maja. Očekuje se da će javna prezentacija vozila biti održana u avgustu tokom foruma „Armija 2022“.
Vozilo je projektovano u najkraćem mogućem roku, što je diktirano potrebom da se vozila što pre isporuče vojsci.

Glavni zadaci „ahmada“

Poznati vojni stručnjak Aleksej Leonkov pretpostavlja da će glavni zadaci „ahmada“ biti prebacivanje trupa na front i spasavanje života vojnicima u različitim opasnim situacijama.
„Glavna funkcija oklopnog vozila je prebacivanje trupa pod punom opremom u zonu borbenih dejstava. S obzirom na to da sada pokušavaju da gađaju naše kolone parčadnom i kasetnom municijom, uz takva oklopna vozila veća je verovatnoća da će vojnici preživeti“, rekao je ekspert za Sputnjik.
Analizirajući oblik oklopnog vozila, Leonkov pretpostavlja da je vozilo napravljeno na standardnoj šasiji vozila „ural“.

„Ahmad“ ima oklopljen motor i kabinu. Visok ram šasije ukazuje na to da vozilo ima zaštitu od mina (pete ili šeste klase). Oklopljena karoserija trebalo bi da zaštiti posadu od streljačkog oružja kalibra 12,7 i 30 milimetara.

Leonkov ne isključuje mogućnost instaliranja borbenih modula poput mitraljeskih tačaka ili automatskih bacača granata na krovu „ahmada“. Međutim, kako dodaje, klasa vozila ne podrazumeva da direktno učestvuje u borbenim dejstvima.
Stručnjak je takođe skrenuo pažnju na to da je ovo vozilo jedan od prvih poznatih primera dorade ruske vojne tehnike na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Ruski višecevni bacači raketa Grad tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
RUSIJA
UŽIVO Na Donjeck palo 20 ukrajinskih raketa "Grad"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala