- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici odgonetnuli kako je izgledala bogata žena bronzanog doba /foto/

CC0 / Pixabay / Srebrna ogrlica
Srebrna ogrlica - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Misteriozna i bogata, živela je pre 4.000 godina u centralnoj Evropi, a naučnici su sada uz pomoć modernih tehnologija uspeli da rekonstruišu i kako je izgledala. Naime, istraživači iz Češke su uz pomoć DNK analiza i ostataka lobanje uspeli da rekonstruišu torzo tamnokose žene, koja je, kako tvrde, bila jedna od najbogatijih žena tog doba.
Prema analizama radiokarbonskog datovanja, utvrđeno je da je živela između 1.800. i 1750. godine pre nove ere, a groblje na kome je sahranjena nalazi se u blizini današnjeg sela Mikulovice na severu Češke.

Bogata žena bronzanog doba

Kako navode iz Moravskog narodnog muzeja, prilikom iskopavanja je otkriveno kako je žena bila sahranjena sa dve zlatne minđuše, pet bronzanih narukvica i ogrlicom u tri niza na kojoj se nalazilo preko 400 perli od ćilibara, najverovatnije poreklom sa Baltika. Ovaj nalaz ukazuje da su ljudi sa tog prostora bili deo velike trgovačke mreže.
Pored bogatog nakita, deo grobnog inventara su činile i tri bronzane igle za šivenje koje su bile postavljene pored tela pokojnice. Arheolozi na osnovu materijalnih dokaza tvrde da je žena bila pripadnica kultura Unjetica, koju su činili grupe naroda iz srednje Evrope tokom ranog bronzanog doba, kao što je analiza i utvrdila.
Arheolog Mihal Erne sa Instituta za arheologiju iz Češke izjavio je za „Lajv sajens“ da je ovo možda jedan od najbogatijih grobova u kom su sahranjene žene ikada otkrivenih, a koji pripadaju spomenutoj kulturi. Međutim, on je istakao da još uvek nije jasno ko je bila ta žena.
Ipak, dobra očuvanost kostiju lica kao i izolovana DNK iz ostataka pokojnice, bili su dovoljni da antropolozi izvedu jednu od najdetaljnijih rekonstrukcija izgleda drevnih ljudi. Tim Čeških naučnika koji stoji iza ovog poduhvata navodi da su analizirane genetske sekvence omogućile da otkriju da su joj oči i kosa nekada bili smeđe boje, a koža svetle puti, prenela je „Nacionalna geografija“.
Atlantida, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto je mit o Atlantidi živ više od 2.300 godina posle Platonove smrti?
Otrovna žaba - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misterija žablje grobnice iz gvozdenog doba još nije rešena – postoji nekoliko teorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala