Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li diplomatska ofanziva Srbije da pomrsi planove Prištine na Severu

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Posle najnovijih pretnji iz Prištine Beograd mora da pokrene diplomatsku ofanzivu sa državama koje ne priznaju Kosovo da se Rezolucija 12 44 primeni na terenu, ocene su sagovornika Sputnjika, koji ne isključuju mogućnost novih provokacija kosovskih Albanaca kao što su hapšenja Srba na Severu i zauzimanja Valača i Gazivoda.
Predsednik Srbije upozorio je u sredu da bi Priština mogla da primeni određenu silu nad Srbima na severu Kosova posle 1. oktobra ukoliko naiđe na otpor u primeni odluka koje je prištinski parlament doneo vezano za zabranu srpskih tablica i identifikacionih dokumenata za prelazak adminstrativne linije sa Srbijom.
Koje bezbednosne pretnje čekaju Srbe na severu KiM, a šta Beograd može diplomatskim putem da uradi da to spreči za Sputnjik su komentarisali bivši pripadnik Državne bezbednosti Božidar Spasić i bivši ambasador Branko Branković.

Šta planira Priština

Spasić kaže da plan mogućeg napada na Srbe na Severu Priština može da sprovede uz pomoć EU ali da je jasno da iza toga stoji Amerika.
„Naše obaveštajne službe raspolažu podacima da se na našoj okupiranoj južnoj pokrajini nalaze ne samo kosovske snage, već i drugi koji se uvežbavaju da koriste moderno oružje koje su nabavili. Ne zaboravimo da su nedavno nabavili i dronove, raketne sisteme i tako dalje. A nekome ko nema nameru da okupira nekoga ili da upotrebi to naoružanje nisu potrebne svakodnevne ubrzane vežbe, i to nadomak severa Kosova“, kaže Spasić.
On ističe da iz obaveštajnih izvora, što naših, što prijateljskih zemalja, upozoravaju na mogućnost da se sprema takozvana „Oluja“ na severu što je termin koji je postao sinonim za etničko čišćenje.
„U svakom slučaju, to bi predstavljao jedan vid opšteg napada na sever Kosova pri čemu bi došlo do hapšenja vođa Srba, dakle svih deset predsednika srpskih Opština kao i hapšenja viđenijih građana srpske nacionalnosti. Posle toga bi usledila izolacija tog područja a vrlo verovatno da bi to podrazumevalo i zauzimanja nekih vitalnih srpskih postrojenja kao što su Valač i Gazivode,“ opisuje mogući scenario Spasić.

Albanci sa KiM su oružje Zapada

Najava Predsednika Srbije, dodaje Spasić, da će naš odgovor biti mudar i pametan ali i žestok znači da Srbija neće dozvoliti da nekome uopšte budu i pri pomisli da izvede neku akciju sličnu „Oluji“.
„Predsednik Srbije ne želi da se izjasni da li će biti upotrebljena vojska u slučaju tog scenarija ali Srbija sigurno neće u takvoj situaciji sedeti skrštenih ruku. Uostalom, ovom porukom koju nam je preneo jedan evropski zvaničnik Srbiji je u stvari dat i poslednji rok da se uvedu sankcije Rusiji. Jer za Zapad Albanci sa Kosova su oružje protiv Srbije, da ih prisile da urade ono što njima odgovara,“ kaže naš sagovornik.
Spasić takođe upozorava i da američki predsednik i NATO pojačavaju snage u Evropi, uključujući i trupe ove Alijanse u BIH, upravio imajući na umu da Srbiju uvuku u konflikt sa Prištinom.
Ambasador Branković, s druge strane, kaže da uvek postoji diplomatski način da se nešto spreči.
Evropa je u ozbiljnom političkom i bezbednosnom haosu. Nemaju svoj sopstveni plan, pitanje je da li će ga i imati, a pitanje je i da li će uspeti da ga trasira i da mu neki nacrt koji će im nekako omogućiti da stanu na noge,“ kaže Branković.

Potrebna jaka diplomatska ofanziva

U tom svetlu Srbija bi, po mišljenju Brankovića, trebalo pod hitno da preduzme dve stvari posle ovakvih odluka u Prištini donetih uz pomoć pre svega saveznika kosovskih Albanaca iz EU.
„Prvo, u ovoj fazi treba da se vrlo brzo angažujemo kod država koje nisu priznale Kosovo i da ih aktiviramo. Odnosno, mi moramo odvojeno sa svih pet država EU da obavimo ozbiljne razgovore o Kosovu i Metohiji i da tražimo od njih da postanu aktivni u daljem nepriznavanju i neprihvatanju svega onoga što Kosovo sada radi,“ predlaže Branković.
Branković napominje i da Rezolucija 1244 nije ni upola sprovedena, što je naš adut u ovoj situaciji, jer možemo od država EU koje nisu priznale Kosovo da zatražimo da delovi te Rezolucije ožive i u praksi.
„To je ono što nije primenjeno. Naravno, s pravom se traži da se Rezolucija 1244 ispoštuje i to ne samo na rečima, već da se ispoštuje primenom u praksi to jest na terenu. Dakle, da nam pomognu da EU to prihvati i ispoštuje kao i Amerika tako da možemo da otpakujemo sve delove Rezolucije i da ih primenimo. To znači i povratak određenog broja naših bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju i adminstrativnu liniju,“ kaže naš sagovornik.

Evropska unija mora da primeni Rezoluciju 12 44

Po njegovim rečima, Srbija bi čak mogla i da organizuje neki skup ovih pet država, da li na nivou ministra spoljnih poslova ili na višem nivou, i da ih pozove da se izjasne na temu Kosova i Metohije i kako pristupiti novonastaloj situaciji.
„Svaka od tih država odazvala bi se pozivu, s obzirom da svaka od njih ima „svoje Kosovo“ na svojoj teritoriji i svesne su da bi i one mogle da se jednoga dana nađu u ovoj situaciji", smatra naš sagovornik.
Branković ističe da ukoliko bi se pitanje primene Rezolucije 12 44 izboksovalo ne samo u Ujedinjenim nacija nego i u evropskim institucijama, Srbija bi onda mirno mogla da vrati svoj kontingent od 1000 policajaca i vojnika, što na adminstrativnu liniju, što na samu teritoriju KiM, i tako spreči sve buduće planove Prištine u ovom smeru.
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
„Kurti najotvorenije zapretio ratom Srbima s Kosova“: Petković o novim odlukama Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
„Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle“: Vučićeve poruke Zapadu i Prištini /video/
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SRBIJA
Kurti: Neću dozvoliti drugu srpsku republiku na Kosovu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala