- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Bilo jednom u Tabernasu: Prodaje se grad iz špageti vesterna /video/

CC0 / Pixabay / Divlji zapad — ilustracija
Divlji zapad — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Scenografija izgrađena na osam hektara šezdesetih godina prošlog veka za „Bilo jednom na Divljem zapadu“, jedan od najpoznatijih filmova Serđa Leonea, u španskoj pustinji Tabernas, prodaje se za 2,8 miliona evra.
Izdižući se iz neravnog pustinjskog pejzaža, iza klimavih vrata saluna iz 19. veka pruža se široka, prašnjava ulicu prošaranu štalama i stubovima za vezivanje konja. To je čuveni deo američkog divljeg zapada izgrađen u Španiji.
Početkom šezdesetih, grupa, uglavnom italijanskih, filmskih reditelja iskoristila je neobične isklesane stene u ovoj pustinje kako bi snimili svoje verzije vesterna.
Među najpoznatijim režiserima ovog žanra bio je Serđo Leone, Italijan čiji su filmovi poput „Dobar, loš, zao“ i „Za šaku dolara“ proslavili Klinta Istvuda.
Krajem šezdesetih, Leone, na vrhuncu slave, stiže u Tabernas sa „kart blanšom“ da uradi scenografiju za film koji će se svrstati među njegove najambicioznije poduhvate — „Bilo jednom na Divljem zapadu“.
Njegov tim je izgradio raskošnu scenografiju izgradnje železnice gde će se obračunati Henri Fonda i Čarls Bronson.
„Ne prodajemo samo zemlju, već prodajemo mali deo istorije Almerije“, izjavio je Hose Ruda iz agencije za nekretnine, objavio je „Gardijan“.
Set je korišćen i kasnije za snimanje drugih vesterna. Danas se na ovoj lokaciji nalazi turistička atrakcija i sporadično se koristi za snimanje reklama i muzičkih spotova. Ali slava da je namenski napravljena za „Bilo jednom na Divljem zapadu“, koji se smatra jednim od najboljih vesterna, opstaje.
To je preporuka za koju se vlasnici, koji žele da se povuku nakon što su čuvali ove objekte više od četiri decenije, nadaju da će privući potencijalne kupce.
„Vlasnici bi voleli da vide da je se lokacija vrati u život kakav je imala sedamdesetih i osamdesetih, kada su reditelji dolazili da snimaju“, navodi Hose Ruda.
Više od jedne decenije, Tabernas je bio domaćin festivala vestern filma u Almeriji koji se smatra „najvećim evropskim filmskim događajem posvećenom vestern žanru“.
„Ovo nije mesto za izgradnju zabavnog parka. U njemu postoji toliko istorije koja lako može da se iskoristi“, smatra Ruda, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala