- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ne sprečavamo izvoz žita, zbog politike Zapada u najtežem položaju zemlje u razvoju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSusret predsednika Rusije i predsednika Indonezije
Susret predsednika Rusije i predsednika Indonezije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Kremlju sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodom. Na početku sastanka on je rekao da će Vidoda informisati o krizi u Ukrajini i tome kako teče specijalna operacija ruske vojske, kao i o naporima Rusije da snabde svetsko tržište žitom i đubrivima.

„Predsednik Indonezije iskazao je interesovanje za pitanja regulisanja krize u Ukrajini i mi ćemo ga detaljno informisati o situaciji i ruskom viđenju stvari“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da Moskva ni na koji način ne sprečava izvoz ukrajinskog žita, ali je podsetio da su ukrajinske snage minirale more u lukama.
„Niko ih ne ometa da uklone mine iz luka“, rekao je on i dodao da prema ruskim podacima Ukrajina ima pet miliona tona žita a ta količina nema uticaja na svetsko tržište.
Putin je podsetio da obim proizvodnje žita u svetu iznosi 800 miliona tona iz čega, kako je naveo, proizlazi da pomenuta količina ukrajinskog žita ne utiče na svetska tržišta - to je 0, 5 odsto od ukupno svetske proizvodnje hrane.
Tokom razgovora Vidodo je izrazio nadu da Rusija „neće nastaviti zabranu izvoza žita“, a Putin je odmah odreagovao istakavši da Rusija ne postavlja nikakva ograničenja na izvoz.
Kako je objasnio, Rusija prvo zadovoljava sopstvenu potražnju kako po pitanju hrane tako i po pitanju đubriva.
„Obim proizvodnje je takav da nema nikakvih ograničenja u vezi sa izvozom đubriva na strana tržišta, a ista stvar važi za hranu“, rekao je on i dodao da je Rusija spremna da ove godine isporuči na svetsko tržište 50 miliona tona žita.
On je ukazao da su Sjedinjene Države štampale ogromne količine novca, da sa tržišta uzimaju sve a da su se zemlje u razvoju našle u najtežem položaju. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su u vreme pandemije korona virusa počele da preuzimaju sve sa tržišta hrane što se odrazilo na rast cena.
„Sada je potrebno preduzeti mere da situacija na svetskim tržištima ne bude tragična“, upozorio je ruski lider.
On je gostu iz Indonezije predočio da su pod sankcijama vlasnici kompanija koje proizvode đubriva i njihove porodice, što umnogome otežava kontakte i realizaciju finansijskih operacija.
Takođe, dodao je da sankcije protiv luka takođe otežavaju situaciju kada je reč o tržištu hrane i đubriva.
Putin je naglasio i da situacija u svetu po pitanju cena gasa nije povezana sa operacijom Rusije u Ukrajini, već sa pogrešnom politikom Zapada.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Stari svet je mrtav, dobrodošli u Putinov svet: Kako je Rusija udarila na dolar i evro? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala