- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska razrađuje scenarije za de fakto podelu Ukrajine

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoDirektor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin govori na Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin govori na Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Rukovodstvo Poljske počelo je da razrađuje planove o de fakto podeli Ukrajine, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.
„Prema informacijama koje su stigle u Službu za informacije, rukovodstvo Poljske je pristupilo razradi scenarija de fakto podele Ukrajine“, rekao je Naršikin, ocenjujući da je Varšava, analizom situacije, zaključila da je nemoguće da spreči uspešan završetak ruske specijalne vojne operacije u Donbasu.
„S tim u vezi, Poljaci procenjuju da ni perspektive političkog preživljavanja režima Vladimira Zelenskog nisu baš utešne“, rekao je Nariškin.
Poljske vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže plan podele Ukrajine, smatra Sergej Nariškin.
„U Varšavi misle da, usled napredovanja ruske vojske u dubinu ukrajinske teritorije, Vašington i London neće imati drugog izbora, osim da ispolje 'bespogovornu solidarnost' sa saveznikom, koji je spreman 'odlučno da brani interese Zapada u Ukrajini'“, rekao je Nariškin.
Prema njegovim rečima, Poljska razmatra pitanje stvaranja proksi države u zapadnoj Ukrajini, koja će biti pod zaštitom poljskih oružanih snaga.
Nariškin je dodao da se istovremeno razmatra projekat formiranja „tampon zone“ od centralnih oblasti Ukrajine, što će im, prema zamisli Poljaka, omogućiti da izbegnu krajnje neželjeni direktan sukob s Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala