Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije i Abazović postigli saglasnost oko Temeljnog ugovora /video/

© Tanjug / RADE PRELICDritan Abazović i patrijarh Porfirije
Dritan Abazović i patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije izjavio je, posle razgovora sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da je u principu postignuta saglasnost oko temeljnog ugovora.
Porfirije je rekao da tekst koji je usaglašen u Vladi Crne treba da prođe kroz Sinod i da bude potvrđen, a da će potom biti dogovoren datum potpisivanja.
„Ugovor o kojem je reč počeo je da se radi još 2012. godine. Bilo je zastoja i problema, ali hvala Bogu u poslednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Mogu da kažem da je principu postignut dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali moraju da se ispoštuju procedure. Postojeći tekst mora da prođe kroz Sinod. Onda ćemo pristupiti datumu potpisivanja, što bi, kada se sve završi mogla da bude kruna normalizacije odnosa između Crne Gore i naše Crkve“, istakao je patrijarh Porfirije.
Porfirije je rekao da naša crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kojoj verskoj zajednici prihvata, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u Crnoj Gori.
„Ovaj ugovor nam upravo obezbeđuje takav status“, istakao je Porfirije, izrazivši zahvalnost svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora.
Abazović je izjavio da su završene procedure na nivou radnih grupa.
„Ići će se na komisiju za politički sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori“, rekao je Abazović.
Abazović je kazao i da će ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, navodeći kako ne bi trebalo da bude žurbe i da atmosfera u vezi s konačnim potpisivanjem ugovora sa SPC treba da bude dobra.
„Potpisivanje Temeljnog ugovora će se obaviti u Crnoj Gori, u terminu u kojem bude dogovoreno. Mi moramo da idemo drugačijim putem, gde su svi zadovoljni. Stvaranje tenzija, polarizacije, to nije put nijednog društva. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje. Vreme je da damo šansu i pomirenju i saradnji, vreme je da krenemo drugim putem“, poručio je Abazović.
Freska Usnuće Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
REGION
Ceo tekst nacrta Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
Protest ispred Vlade Crne Gore zbog Temeljnog ugovora: Traži se smena Abazovićeve vlade /video/
Premijer Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
REGION
„Da Dritana ne iznenadi doček kad se vrati“: Crna Gora ostaje podeljena oko Temeljnog ugovora sa SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala