- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija crnogorsko-primorska: Đukanović izrekao neistinu

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolija crnogorsko-primorska potvrdila je da je nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić pokrenuo inicijativu za utvrđivanje “nacrta tekstova posebnih Temeljnih ugovora između Vlade Crne Gore i verskih zajednica”, ali i navela da nije tačno da je Mitropolija tu inicijativu odbila.
To je navedeno u saopštenju kojim MCP reaguje na današnju izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, da je još premijer Igor Lukšić nudio Mitropoliji Temeljni ugovor, ali da ga je ona odbila.
"Dužni smo da kratko obavestimo javnost da je predsednik države (Milo Đukanović) danas izrekao neistinu kazavši da je Srpska pravoslavna Crkva odbijala potpisivanje ugovora sa državom Crnom Gorom u vreme premijera Igora Lukšića".
Naprotiv, kako je saopšteno iz MCP, tadašnji mitropolit Amfilohije odredio je, kažu, predstavnike Mitropolije za razgovore sa delegiranim predstavnikom premijera, uz uverenje da će crnogorska vlada poštovati činjenicu “jasno prepoznate kanonske strukture u Crnoj Gori, oličene u četiri eparhije Srpske pravoslavne Crkve”, kao i da “vlada prepoznaje" da je Srpska pravoslavna crkva sa sedištem Patrijaršije u Beogradu institucija koja ima kapacitet da predstavlja Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kao jedinstvenu kanonsku sabornu instituciju za sve pravoslavne vernike, bez obzira na bilo kakve njihove razlike.
“Smatramo da je ovo veoma važan korak napred u uređenju odnosa Pravoslavne crkve i države Crne Gore i da će, u cilju postizanja dogovora, biti potrebno međusobno uvažavanje obe ugovorne strane i njihovog unutrašnjeg zakonskog, odnosno kanonskog ustrojstva i svojstva”, navedeno je u odgovoru mitropolita Amfilohija upućenog Lukšiću 15. jula 2011.
Prema navodima iz saopštenja MCP, mitropolit Amfilohije je u aprilu naredne godine premijeru Lukšiću dostavio dopunjeni nacrt Temeljnog ugovora, ali da od tada izostaje svaka komunikacija sa vladom do aprila 2015.
Iz MCP hronološki navode dalji sled događaja iz čega proizlazi da je sa njihove strane uvek postojala spremnost i dobra volja za pripremu Temeljnog ugovora, ali bez uspeha.
"Prvi razlog za prestanak razgovora je bilo odbijanje Vlade da se jasno i obrazloženo izjasni o nacrtu Temeljnog ugovora koji im je dostavljen 2012. godine i predstavlja Crkvi svoj novi tekst u formi radnog materijala. Drugi, važniji razlog je dvoličan odnos Vlade koja je, usred navodnog dijaloga oko Temeljnog ugovora, bez ikakvih konsultacija sa našom Crkvom, a pretpostavljamo i bez većine zainteresovanih Crkvi i verskih zajednica, paralelno pripremala, a na kraju i jednostrano utvrdila Nacrt Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Neiskreni odnos tadašnjeg kabineta, čiji je premijer bio današnji predsednik države, potpuno je obesmislio bilo kakve razgovore o Temeljnom ugovoru dok se ne reši pitanje pomenutog Zakona. Koji su motivi predsednika da ovako obmanjuje javnost, možemo samo da nagađamo, ono što je sigurno je da širenje lažnih vesti ne koristi našem društvu", zaključuje MCP.
Milo Đukanović i Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
REGION
Đukanović: Spustiti tenzije, Temeljni ugovor nije najbitnije pitanje u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala